Awokado to jeden z owoców, które warto jeść często – jest zdrowe i dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczów. Ale wiem, że dla wieku osób awokado nie jest smaczne. Jak je podać, żeby stało się ulubioną częścią śniadania? Mój pomysł to pasta z awokado i jajkiem.
Pasta z awokado z jajkiem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 2 jajka
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 plasterek boczku
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na prawie twardo – tak, żeby żółtko było jeszcze trochę płynne. Dzięki temu pasta będzie bardziej kremowa. Żeby uzyskać taki stopień stężenia, zagotuj wodę z jajkami w środku, a następnie wyłącz palnik i zostaw jajka w gorącej wodzie na 8-9 minut.
Awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniało.
Boczek usmażyć lub upiec na chrupko, położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, połamać na kawałki.
Uwaga: boczek nie jest obowiązkowy, ale fantastycznie pasuje i do jajek, i do awokado.
Kiedy jajka są gotowe, posiekać je w kostkę, wymieszać z awokado, doprawić solą i pieprzem.
Podawać od razu, posypane chrupkami z boczku.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] pasta z awokado z jajkiem, przepis tu obiad: kurczak teriyaki + sałatka kimchi kolacja: sałata z kurczakiem Buffalo, […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]