Awokado to jeden z owoców, które warto jeść często – jest zdrowe i dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczów. Ale wiem, że dla wieku osób awokado nie jest smaczne. Jak je podać, żeby stało się ulubioną częścią śniadania? Mój pomysł to pasta z awokado i jajkiem.

Pasta z awokado z jajkiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 2 jajka
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 plasterek boczku
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na prawie twardo – tak, żeby żółtko było jeszcze trochę płynne. Dzięki temu pasta będzie bardziej kremowa. Żeby uzyskać taki stopień stężenia, zagotuj wodę z jajkami w środku, a następnie wyłącz palnik i zostaw jajka w gorącej wodzie na 8-9 minut.

Awokado pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniało.

Boczek usmażyć lub upiec na chrupko, położyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć tłuszcz, połamać na kawałki.

Uwaga: boczek nie jest obowiązkowy, ale fantastycznie pasuje i do jajek, i do awokado.

Kiedy jajka są gotowe, posiekać je w kostkę, wymieszać z awokado, doprawić solą i pieprzem.

Podawać od razu, posypane chrupkami z boczku.