Awokado to tłuszcz, ale zdrowy tłuszcz, warto więc uwzględnić je w diecie. ALE samo w sobie awokado smakuje jak nic albo nawet może się wydawać niesmaczne. Pamiętam, jak moi rodzice kupili awokado, bo też chcieli je włączyć do diety, ale wyszło słabo, bo niczym go nie doprawili. Pasta z awokado z jajkiem to efektowny sposób na podanie jednego z drugim. Polecam!
Spis treści
Pasta z awokado z jajkiem: składniki
proporcje na 2 duże porcje
- 4 jajka
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 łyżka soku z limonki
- 3-4 cieniutkie plasterki boczku (zwykle taki boczek można kupić w niedużych opakowaniach)
- sól
- pieprz
- kolendra świeża
Pasta z awokado z jajkiem: przepis
Zacznij od rozgrzania piekarnika na 225C.
Przygotuj też brytfannę z kratką i rozłóż na kratce plasterki boczku.
Posiekaj kilka listków kolendry – ja dodałam tutaj może łyżkę, ale to jest kwestia gustu, dodaj ile chcesz.
Jajka ugotuj na prawie twardo – tak, żeby żółtko było jeszcze trochę płynne. Dzięki temu pasta będzie bardziej kremowa. Żeby uzyskać taki stopień stężenia, zagotuj wodę z jajkami w środku, a następnie wyłącz palnik i zostaw jajka w gorącej wodzie na 8-9 minut. Albo jeśli wolisz, gotuj jajka przez 6-7 minut (w zależności od wielkości).
Awokado przepołów, wyjmij pestkę, miąższ wyjmij do miski. Polej sokiem z limonki, ugnieć widelcem, odstaw.
Kiedy boczek jest gotowy, połam go na kawałeczki. Jeśli nie był pieczony na kratce, może być konieczne odsączenie go przedtem z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jajka po ustalonym czasie przełóż do naczynia z zimną wodą i obierz. Dodaj do miski z awokado, ugnieć jajka widelcem – celowo nie proponuję tu siekania w kostkę, to nie ma być super równe, raczej rustykalne (to takie ładniejsze określenie na „niedbale ugniecione”).
Lekko dopraw całość solą, pieprzem i świeżą kolendrą, posyp kawałeczkami boczku i podawaj.
Pasta z awokado z jajkiem: uwagi
Jak zwykle, staram się odpowiedzieć na wszystkie pytania o to danie.
Czym zastąpić boczek?
Jeśli nie lubisz boczku, nie masz boczku albo po prostu nie jesz mięsa, proponuję pominąć ten składnik. Dodaj więcej soli (może sól w płatkach?), ew. płatki chili, albo np. sezam.
Ile ta pasta może leżeć w lodówce?
Moim zdaniem, wcale. Soku z limonki nie ma tu wiele, więc awokado z czasem ściemnieje. To co prawda nie wpływa na smak, ale na estetykę ogólną – jak najbardziej. Parę godzin to moim zdaniem maksimum.
Czym zastąpić kolendrę?
Jeśli jej nie masz albo nie lubisz, dobrze sprawdzi się tu szczypiorek (raczej drobny niż gruby). Ale jeśli nie masz nic, to też pasta wyjdzie.
Czy brytfanna z kratką jest konieczna?
Nie, podobnie jak większość rzeczy w życiu (serio), ale ułatwia pracę. Rozłożenie plastrów boczku na ruszcie sprawia, że boczek nie dusi się we własnym tłuszczu, tylko piecze pod wpływem gorącego powietrza, a nadmiar tłuszczu ścieka do brytfanny pod spodem. Taka brytfanna bardzo przydaje się, kiedy robisz to danie:
Inne przepisy z awokado
Linki w treści mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] pasta z awokado z jajkiem, przepis tu obiad: kurczak teriyaki + sałatka kimchi kolacja: sałata z kurczakiem Buffalo, […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]
[…] Pasta z awokado z jajkiem […]