W moim osiedlowym warzywniaku jest wszystko. Najbardziej lubię szpinak w pęczkach – nie malutkie listki „baby”, tylko długie, wyrośnięte liście w nasyconym odcieniu zieleni, z których wychodzi najlepsza sałata na świecie. Zwykle nie wysilam się i podaję szpinak z podstawowym winegretem, ale czasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Sałatka z ciecierzycą i fetą wymaga trochę czasu, przyznaję, ale jest bardzo smaczna, sycąca i efektowna. Mało tego – jest wegetariańska, a jeśli pominiesz ser – wegańska!

Sałatka z ciecierzycą i fetą: składniki

proporcje na 2 duże porcje albo 4 mniejsze

  • 1 puszka cieciorki
  • 200 g słodkiego ziemniaka (ok. 1/2 niedużego)
  • 50 g sera feta lub koziego tego typu
  • duża garść liści szpinaku (ok. 50 g)
  • 1 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka pasty tahini
  • woda
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej (jeśli nie masz, zmieszaj cynamon, kardamon i oregano w równych proporcjach)

salatka z ciecierzyca i feta

Sałatka z ciecierzycą i fetą: przepis

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Wymieszać oliwę z przyprawami (papryką wędzoną i przyprawą arabską).

Ziemniak pokroić we frytki. Wymieszać z łyżką oliwy z przyprawami, piec w piekarniku 20 minut.

Cieciorkę odsączyć, wymieszać z resztą oliwy z przyprawami. Dodać do ziemniaków w piekarniku, piec kolejne 20 minut.

Zmiksować sos tahini: sok z 1/2 cytryny, łyżkę pasty tahini, wodę i sól. Wody ma być tyle, żeby całość miała konsystencję płynną. Jeśli zostanie Ci trochę tego sosu, możesz powtórzyć przepis albo zrobić arabskie pulpety z tahini.

Umyć, osuszyć, pokroić szpinak.

Przepołowić, obrać awokado, skropić sokiem z 1/2 cytryny.

Wystudzić cieciorkę i ziemniaki.

Zmieszać ze szpinakiem, resztą oliwy z pieczenia i sosem tahini, rozłożyć na talerzach.

Awokado pokroić w paski, ułożyć na każdej porcji, na to dać pokruszony ser.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam Ci też przepis na sałatkę z ciecierzycy i awokado oraz przepis na sałatkę ze słodkich ziemniaków.

salatka z ciecierzyca i feta