Zastanowiłam się ostatnio nad tym, jakie mięso kupuję, i w zasadzie są to albo filety z kurczaka, albo mielone mięso indycze. Zazwyczaj i tak mam plan, co z niego zrobię, ale czasem trafia się okazja cenowa albo po prostu mam miejsce w zamrażarce. Czasem też zmieniam plany – mięso mielone, z których powstały arabskie pulpety, miało posłużyć jako baza chili con carne. Ale w rozmowie ze znajomą zeszło na przepisy i postanowiłam zrobić arabskie pulpety z tahini, według jej przepisu.

Arabskie pulpety z tahini – przepis

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mieszanki przypraw arabskich (zwykle mieszanka zawiera pieprz, oregano, paprykę, kolendrę – musi być pikantna)
  • 1/2 łyżki proszku cytrynowego (lemon powder) – jeśli go nie masz, zastąp sokiem z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżki + szczypta soli
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 czubata łyżka tahini
  • sok z 1/2 cytryny

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek i podduś.

Posiekaj pietruszkę.

Dodaj je do mięsa, dodaj przyprawy, łyżkę oliwy i dobrze wymieszaj. Z powstałej masy uformuj średniej wielkości kulki (takie na 1-2 kęsy) i ułóż w naczyniu do zapiekania.

Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Przygotuj sos tahini – zmiksuj blenderem jogurt, tahini, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Połowę odstaw w miseczce (będzie w sam raz do pulpetów), a drugą połowę rozrzedź wodą tak, żeby konsystencja była bardziej płynna.

Wyjmij pulpety z piekarnik, zalej rozrzedzonym sosem tahini i wstaw do piekarnika na około 10 minut.

Po tym czasie arabskie pulpety będą pokryte gęstym sosem tahini. Są doskonałe do podania od razu, ale możesz je przestudzić i podać na zimno. Moim zdaniem, doskonale pasuje do nich kuskus z warzywami.

PS Dana – thanks for the recipe, it’s really awesome!

arabskie pulpety