Od paru dni mamy lato, od dziś – wakacje. Pogoda zwykle dopisuje, więc planujemy niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Nie tak dawno ja organizowałam grill party. Okazało się, że nie wszyscy goście jedzą wszystko – postanowiłam więc dostosować menu tak, żeby było jak najmniej problemów. Jak zrobić grill party, nie przemęczyć się a jednocześnie zaskoczyć gości dobrymi pomysłami? Czytaj dalej!

Dwa dni przed planowaną imprezą zrób zakupy (z małymi wyjątkami, o czym zaraz). Grill party ma tę zaletę, że w zasadzie wszystko, co przygotujesz, może zostać na następny dzień bez straty jakości. Jeśli więc przesadzisz z ilością, nic straconego.

Jak zrobić grill party – menu

karkówka / schab w marynacie miodowo-musztardowej. Nie jest to danie szczególnie dietetyczne, ale nikt nie wypije marynaty, a tak zrobiona karkówka czy schab zawsze są miękkie i aromatyczne.

Szaszłyki z kurczaka – według tego przepisu zawsze wychodzą smaczne i soczyste:

Szaszłyki z kurczaka – shish taouk

kurczak na ostro – według przepisu na jagnięcinę z grilla, ale wiem, że jagnięcinę trudno dostać:

Jagnięcina z grilla z pomidorową kaszą kuskus

szaszłyki warzywne – dla wegetarian, wegan, bezglutenowców

Szaszłyki warzywne

sałatka cesarska (tylko sałata i sos) – bez kurczaka z myślą o wegetarianach, bez grzanek z myślą o bezglutenowcach. Grzanki można podać w osobnej miseczce:

Sałatka cesarska

kuskus z warzywami – zastępujemy kuskus quinoą z myślą o bezglutenowcach:

Kuskus z warzywami

sałatka z młodych ziemniaków – bez boczku z myślą o wegetarianach:

Sałatka z młodych ziemniaków

Dodatki:

Lekki sos tzatziki

Domowy hummus

sos tahini – taki, jak w przepisie na arabskie pulpety z tahini:

Arabskie pulpety z tahini

Jak zrobić grill party – lista zakupów

proporcje na 12 osób

  • 1 kg karkówki lub schabu
  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 3 puszki cieciorki
  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 6 sztuk czerwonej cebuli
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 głowa sałaty rzymskiej (duża)
  • 1 główka czosnku
  • kawałek parmezanu
  • 1 słoik musztardy Dijon
  • 1 słoik anchois (sardeli)
  • 3 sztuki cytryn
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek pietruszki
  • świeży tymianek, majeranek, oregano – kup w doniczce, dłużej wytrzymają
  • 3 ogórki (duże, nie małe, gruntowe)
  • 1 butelka dobrej oliwy
  • 1 butelka sosu Worcestershire
  • 1 słoik pasty tahini
  • 1 słoik musztardy sarepskiej
  • 1 słoik naturalnego miodu
  • 2 opakowania jogurtu greckiego
  • 1 przecier pomidorowy (mała puszka lub słoiczek)
  • cynamon (może być mielony)
  • kardamon (może być mielony)
  • ostra papryka w proszku
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz w młynku
  • 1 małe opakowanie chleba (na grzanki – wybierz taki, jaki lubisz)
  • 1 kg ziemniaków
  • ocet z czerwonego wina
  • 500 g quinoa (komosa ryżowa)

Jak zrobić grill party – przygotowanie

Dwa dni przed imprezą:

Zrób zakupy według listy powyżej.

Dzień przed imprezą:

Przygotuj następujące dania:

karkówka – pokrój w plastry, zmieszaj miód z musztardą (znajdź proporcje, które Ci odpowiadają), odstaw do lodówki pod przykryciem.
połowa kurczaka – zrób marynatę jak do shish taouk, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą.
połowa kurczaka – zrób marynatę jak do jagnięciny z grilla, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą.
zrób hummus, co najmniej z 2 opakowań cieciorki
zrób sos tahini
zrób sos tzatziki
przygotuj marynatę do szaszłyków warzywnych

W dniu imprezy:

Kup 1-2 worki lodu – przyda się do schłodzenia wina czy piwa, możesz też dodawać lód do wody.

Przygotuj:

Kolejność gotowania wynika z rodzaju dań i ew. konieczności połączenia się smaków

woda z miętą i cytryną – tak, jak zdrowa woda smakowa

szaszłyki warzywne

grzanki do sałatki cesarskiej – pokrój chleb w kostkę, skrop lekko oliwą, podsmażaj na patelni, aż będzie chrupki. Przełóż do osobnego naczynia.

sos do sałatki cesarskiej – jak w przepisie.

kuskus z warzywami, ale zastąp kuskus quinoą, wtedy będzie OK dla bezglutenowców

sałatka z ziemniakami – bez boczku, wtedy będzie OK dla wegetarian, jest OK dla bezglutenowców

Co do grillowania mięsa i warzyw – ja zabrałam się za to na 2 godziny przed przyjściem gości, tak żeby gotowe mięso czekało na nich w podgrzewaczu. Jeśli nie masz podgrzewacza, to niestety koniecznie będzie grillowanie w trakcie imprezy – ale bardzo polecam podgrzewacz. Wydatek około 200 zł zwraca się po drugiej imprezie, podczas której nikt z domowników nie musi stać w kuchni.

W ostatniej chwili pokrój sałatę rzymską i zmieszaj ją z sosem.

Udanej imprezy!

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube8k
Instagram5k