Pogoda dopisuje, więc planujemy niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Nie tak dawno organizowałam grill party. Okazało się, że nie wszyscy goście jedzą wszystko – postanowiłam więc dostosować menu tak, żeby było jak najmniej problemów. Jak zrobić grill party, nie przemęczyć się a jednocześnie zaskoczyć gości dobrymi pomysłami? Czytaj dalej!
Dwa dni przed planowaną imprezą zrób zakupy (z małymi wyjątkami, o czym zaraz). Grill party ma tę zaletę, że w zasadzie wszystko, co przygotujesz, może zostać na następny dzień bez straty jakości. Jeśli więc przesadzisz z ilością, nic straconego.
Spis treści
Jak zrobić grill party: menu
Mięso itp.
To tylko moje sugestie. Jeśli wolisz coś innego, masz swoje sprawdzone przepisy – wykorzystaj je koniecznie!
karkówka / schab w marynacie miodowo-musztardowej. Nie jest to danie szczególnie dietetyczne, ale nikt nie wypije marynaty, a tak zrobiona karkówka czy schab zawsze są miękkie i aromatyczne.
szaszłyki z kurczaka – według tego przepisu zawsze wychodzą smaczne i soczyste:
kurczak na ostro – według przepisu na jagnięcinę z grilla, ale wiem, że jagnięcinę trudno dostać:
kaszanka – jeśli lubisz i przynajmniej jedno z gości też lubi.
Dodatki do mięsa
szaszłyki warzywne – dla wegetarian, wegan, bezglutenowców
sałatka cesarska (tylko sałata i sos) – bez kurczaka z myślą o wegetarianach, bez grzanek z myślą o bezglutenowcach. Grzanki można podać w osobnej miseczce:
świeże warzywa – do przekąszania, do maczania w sosach
kuskus z warzywami – zastępujemy kuskus quinoą z myślą o bezglutenowcach:
sałatka z młodych ziemniaków – bez boczku z myślą o wegetarianach:
arabska sałatka z ziemniaków – jeśli lubisz wyraziste smaki, polecam!
Sosy i dipy do mięsa i warzyw:
sos tahini – taki, jak w przepisie na arabskie pulpety z tahini:
Jak zrobić grill party – lista zakupów
proporcje na 12 osób (jeśli przyjdzie 6, to masz 3 dni resztek)
- 1 kg karkówki lub schabu
- 2 kg filetu z kurczaka
- 1 kg kaszanki
- 3 puszki cieciorki
- 4 papryki w różnych kolorach
- 6 sztuk czerwonej cebuli
- 300 g małych pieczarek
- 1 głowa sałaty rzymskiej (duża)
- 1 główka czosnku
- kawałek parmezanu
- 1 słoik musztardy Dijon
- 1 słoik anchois (sardeli)
- 3 sztuki cytryn
- 1 pęczek mięty
- 2 pęczki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- świeży tymianek, majeranek, oregano, pietruszka,
- 3 ogórki (duże, nie małe, gruntowe)
- 6 ogórków gruntowych (małych)
- co najmniej 500 g pomidorów koktajlowych
- 2-3 pęczki rzodkiewek
- 1 butelka dobrej oliwy
- 1 butelka sosu Worcestershire
- 1 słoik pasty tahini
- 2 słoiki musztardy sarepskiej
- 1 słoik naturalnego miodu
- 2 opakowania jogurtu greckiego
- przecier pomidorowy (mała puszka, słoiczek albo tubka)
- cynamon
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz w młynku
- chleb (na grzanki – wybierz taki, jaki lubisz)
- 1 kg ziemniaków
- ocet z czerwonego wina
- 500 g quinoa (komosa ryżowa)
- szalotka
- pita – 1 opakowanie (nie tej grubej, tej cienkiej, dużej)
Jak zrobić grill party – przygotowanie
Dwa dni przed imprezą:
Zrób zakupy według listy powyżej.
Dzień przed imprezą:
Przygotuj następujące dania:
karkówka – pokrój w plastry, zmieszaj miód z musztardą (znajdź proporcje, które Ci odpowiadają), odstaw do lodówki pod przykryciem.
połowa kurczaka – zrób marynatę jak do shish taouk, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki.
połowa kurczaka – zrób marynatę jak do jagnięciny z grilla, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki.
zrób hummus, co najmniej z 2 opakowań cieciorki. Wstaw do lodówki.
zrób sos tahini. Wstaw do lodówki.
zrób sos tzatziki. Wstaw do lodówki.
przygotuj marynatę do szaszłyków warzywnych. Wstaw do lodówki.
W dniu imprezy:
Kup 1-2 worki lodu – przyda się do schłodzenia wina czy piwa, możesz też dodawać lód do wody.
Przygotuj:
Kolejność gotowania wynika z rodzaju dań i ew. konieczności połączenia się smaków
woda z miętą i cytryną – tak, jak zdrowa woda smakowa
grzanki do sałatki cesarskiej – pokrój chleb w kostkę, skrop lekko oliwą, podsmażaj na patelni, aż będzie chrupki. Przełóż do osobnego naczynia.
sos do sałatki cesarskiej – jak w przepisie.
kuskus z warzywami, ale zastąp kuskus quinoą, wtedy będzie OK dla bezglutenowców
sałatka z ziemniakami – bez boczku, wtedy będzie OK dla wegetarian, jest OK dla bezglutenowców
pikantne ziemniaki z patelni – pamiętaj, żeby dodać zioła w ostatniej kolejności, tuż przed gośćmi, żeby nie zwiędły.
Obierz i podsmaż szalotkę, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podasz na niej kaszankę.
Co do grillowania mięsa i warzyw – ja zabrałam się za to na 2 godziny przed przyjściem gości, tak żeby gotowe mięso czekało na nich w podgrzewaczu. Jeśli nie masz podgrzewacza, to niestety koniecznie będzie grillowanie w trakcie imprezy – ale bardzo polecam podgrzewacz. Wydatek około 200 zł zwraca się po drugiej imprezie, podczas której nikt z domowników nie musi stać w kuchni.
Jeśli nie ma warunków na grillowanie (brzydka pogoda, grill elektryczny nie jest dostępny), w zasadzie całość mięsa można zrobić w piekarniku – ale wtedy zaczęłabym z większym wyprzedzeniem, żeby na godzinę przed przyjściem gości mięsa czekały już w naczyniach żaroodpornych w piekarniku, ustawionym na 50C.
W ostatniej chwili pokrój sałatę rzymską i zmieszaj ją z sosem.
Jak dobrze planować przyjęcie?
Mój sposób dla wielu osób jest przesadny, ale ma tę zaletę, że niczego nie zostawiam pamięci. Rozpisuję zadania, idąc wstecz od godziny, na którą zaproszeni są goście. Uwzględniam, co i kiedy trzeba zrobić, żeby wszystko było gotowe. To nie jest przepis na grill party, które opisałam wyżej, po prostu jedna z moich notatek przed kolacją z przyjaciółmi, ale pod tym linkiem masz gotowy spis zadań, które możesz skopiować i dowolnie edytować.
Ja używam do tego aplikacji Keep (jest darmowa, to jeden z wielu produktów Google) – możesz swoją listę stworzyć tam albo skopiować ją do Keepa.
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl