Pogoda dopisuje, więc planujemy niezobowiązujące spotkania z przyjaciółmi. Nie tak dawno organizowałam grill party. Okazało się, że nie wszyscy goście jedzą wszystko – postanowiłam więc dostosować menu tak, żeby było jak najmniej problemów. Jak zrobić grill party, nie przemęczyć się a jednocześnie zaskoczyć gości dobrymi pomysłami? Czytaj dalej!
Dwa dni przed planowaną imprezą zrób zakupy (z małymi wyjątkami, o czym zaraz). Grill party ma tę zaletę, że w zasadzie wszystko, co przygotujesz, może zostać na następny dzień bez straty jakości. Jeśli więc przesadzisz z ilością, nic straconego.
Jak zrobić grill party – menu
Mięso na grill:
karkówka / schab w marynacie miodowo-musztardowej. Nie jest to danie szczególnie dietetyczne, ale nikt nie wypije marynaty, a tak zrobiona karkówka czy schab zawsze są miękkie i aromatyczne.
Szaszłyki z kurczaka – według tego przepisu zawsze wychodzą smaczne i soczyste:
kurczak na ostro – według przepisu na jagnięcinę z grilla, ale wiem, że jagnięcinę trudno dostać:
Dodatki do mięsa:
szaszłyki warzywne – dla wegetarian, wegan, bezglutenowców
sałatka cesarska (tylko sałata i sos) – bez kurczaka z myślą o wegetarianach, bez grzanek z myślą o bezglutenowcach. Grzanki można podać w osobnej miseczce:
kuskus z warzywami – zastępujemy kuskus quinoą z myślą o bezglutenowcach:
sałatka z młodych ziemniaków – bez boczku z myślą o wegetarianach:
Sosy i dipy do mięsa i warzyw:
sos tahini – taki, jak w przepisie na arabskie pulpety z tahini:
Jak zrobić grill party – lista zakupów
proporcje na 12 osób
- 1 kg karkówki lub schabu
- 1 kg filetu z kurczaka
- 3 puszki cieciorki
- 4 papryki w różnych kolorach
- 6 sztuk czerwonej cebuli
- 300 g małych pieczarek
- 1 głowa sałaty rzymskiej (duża)
- 1 główka czosnku
- kawałek parmezanu
- 1 słoik musztardy Dijon
- 1 słoik anchois (sardeli)
- 3 sztuki cytryn
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek pietruszki
- świeży tymianek, majeranek, oregano – kup w doniczce, dłużej wytrzymają
- 3 ogórki (duże, nie małe, gruntowe)
- 1 butelka dobrej oliwy
- 1 butelka sosu Worcestershire
- 1 słoik pasty tahini
- 1 słoik musztardy sarepskiej
- 1 słoik naturalnego miodu
- 2 opakowania jogurtu greckiego
- 1 przecier pomidorowy (mała puszka lub słoiczek)
- cynamon (może być mielony)
- kardamon (może być mielony)
- ostra papryka w proszku
- ziele angielskie
- sól
- pieprz w młynku
- 1 małe opakowanie chleba (na grzanki – wybierz taki, jaki lubisz)
- 1 kg ziemniaków
- ocet z czerwonego wina
- 500 g quinoa (komosa ryżowa)
Jak zrobić grill party – przygotowanie
Dwa dni przed imprezą:
Zrób zakupy według listy powyżej.
Dzień przed imprezą:
Przygotuj następujące dania:
karkówka – pokrój w plastry, zmieszaj miód z musztardą (znajdź proporcje, które Ci odpowiadają), odstaw do lodówki pod przykryciem.
połowa kurczaka – zrób marynatę jak do shish taouk, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą.
połowa kurczaka – zrób marynatę jak do jagnięciny z grilla, pokrój kurczaka w nieduże kawałki, wymieszaj z marynatą.
zrób hummus, co najmniej z 2 opakowań cieciorki
zrób sos tahini
zrób sos tzatziki
przygotuj marynatę do szaszłyków warzywnych
W dniu imprezy:
Kup 1-2 worki lodu – przyda się do schłodzenia wina czy piwa, możesz też dodawać lód do wody.
Przygotuj:
Kolejność gotowania wynika z rodzaju dań i ew. konieczności połączenia się smaków
woda z miętą i cytryną – tak, jak zdrowa woda smakowa
grzanki do sałatki cesarskiej – pokrój chleb w kostkę, skrop lekko oliwą, podsmażaj na patelni, aż będzie chrupki. Przełóż do osobnego naczynia.
sos do sałatki cesarskiej – jak w przepisie.
kuskus z warzywami, ale zastąp kuskus quinoą, wtedy będzie OK dla bezglutenowców
sałatka z ziemniakami – bez boczku, wtedy będzie OK dla wegetarian, jest OK dla bezglutenowców
Co do grillowania mięsa i warzyw – ja zabrałam się za to na 2 godziny przed przyjściem gości, tak żeby gotowe mięso czekało na nich w podgrzewaczu. Jeśli nie masz podgrzewacza, to niestety koniecznie będzie grillowanie w trakcie imprezy – ale bardzo polecam podgrzewacz. Wydatek około 200 zł zwraca się po drugiej imprezie, podczas której nikt z domowników nie musi stać w kuchni.
W ostatniej chwili pokrój sałatę rzymską i zmieszaj ją z sosem.
Udanej imprezy!
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl