Przyprawa kajeńska to element kuchni cajun, występującej w Luizjanie w USA. Dużo tu ryb, owoców morza, jest też wieprzowina. Dania są raczej proste, chłopskie, zwykle mocno przyprawione. Przyda się ostra papryka, chili (zwane też pieprzem kajeńskim przez niektórych producentów), sosy tabasco. Ostre dania są zdrowe, więc warto posmakować tych przypraw i włączyć je do swojego jadłospisu. Dziś przepis na bardzo prostą mieszankę przypraw, doskonałą np. do grillowanego mięsa.


Aha – cajun wymawia się [keɪdʒən], czyli w uproszczeniu [kejdżen]. Nie przez „jot”, nie przez „ha”. Wymowa bardziej francuska jest nieco inna od angielskiej, szczegóły w serwisie Forvo.

Domowa przyprawa cajun / przyprawa kajeńska: składniki

  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 łyżeczki papryki (słodkiej)
  • 1 łyżeczka chili / pieprzu kajeńskiego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku

Wszystkie składniki zmieszać ze sobą, zamknąć w pojemniku. Wystarczy do doprawienia wielu porcji jedzenia – polecam do nacierania kurczaka, który potem będzie grillowany (nie trzeba już innych przypraw).

Domowa przyprawa cajun / przyprawa kajeńska: zastosowanie

Do czego jeszcze, poza kurczakiem? Do drobiowego mięsa mielonego, z którego zrobisz burgery. Do krewetek – oprósz je przyprawą kajeńską, a potem zgrilluj. Do ostrej zupy rybnej. Nawet do jogurtu, który dzięki przyprawie kajeńskiej zamienisz w pikantny dip do warzyw.

Domowa przyprawa cajun / przyprawa kajeńska: uwagi

Powyższy przepis to wypadkowa iluś tam angielskojęzycznych przepisów, które znalazłam w internecie, moich prób i mojego gustu. Ta mieszanka nie jest bardzo ostra, ale nadaje wystarczająco dużo smaku mięsu czy potrawce. Aha – w przyprawie cajun na pewno nie występuje curry (które samo w sobie jest zbiorem iluś przypraw, a nie jednorodną przyprawą); curry to Indie (a czasem nawet Wielka Brytania), zupełnie inna strona świata.