Fasolka szparagowa to warzywo łatwe w przygotowaniu, doskonałe na ciepło, na obiad. Wygotowana w wodzie, rozmiękła, traci wiele z uroku. Co zrobić, żeby podać ją w sposób smaczny a przy tym znośny wizualnie? Polecam fasolkę duszoną z pomidorami.

Fasolka duszona z pomidorami

proporcje na 4 porcje

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • puszka pomidorów
  • garść oliwek czarnych
  • garść kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sos tabasco (opcjonalnie)

Fasolkę umyć, odciąć ogonki, osuszyć.

Czosnek posiekać.

Rozgrzać na dużej patelni albo w garnku o dużej średnicy oliwę, na to wrzucić czosnek, smażyć minutę. Na to wrzucić fasolkę, wymieszać z oliwą i czosnkiem.

Dodać pomidory, kapary, pokrojone w plasterki oliwki. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć, dusić około 20 minut, aż fasolka zmięknie.

Teraz można dodać tabasco – ale jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku, to nie musi. Wtedy fasolka będzie delikatna.

Najlepiej smakuje od razu, podana na ciepło – podgrzewana po raz drugi traci wiele walorów smakowych. Można ją natomiast zjeść na zimno.

Przepis znalazłam u Kalyn.