Dziś prosty przepis na szparagi – taki, który w dodatku nie wymaga gotowania, więc nie musisz myśleć, ile czasu gotować szparagi. Najlepsze i tak są pieczone, smażone albo grillowane (więcej przepisów niżej). Przy okazji użyjesz serka labneh, który polecałam niedawno!

Makaron ze szparagami i serem labneh: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 150 g makaronu wstążki
  • pęczek (500 g) szparagów zielonych
  • 100 g sera labneh (patrz: uwagi)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo starty ser grana padano (opcjonalnie)

makaron ze szparagami i serem labneh

Makaron ze szparagami i serem labneh: przepis

Wyjmij labneh z lodówki – nie chcesz, żeby był lodowaty, bo wtedy może się zwarzyć.

Szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki (możesz je zamrozić i ugotować z nimi bulion. Będzie jak znalazł do risotto ze szparagami – kilka przepisów znajdziesz poniżej). Szparagi pokrój w kawałki na jeden kęs (powiedzmy 3-4 kawałki z każdego szparaga).

Na patelni rozgrzej oliwę. Obierz czosnek i pokrój w plasterki, wrzuć na oliwę i podduś. Dodaj szparagi, dopraw od serca solą i pieprzem (jeśli labneh jest bardzo słony, to może mniej soli), podsmażaj około 5 minut.

W międzyczasie zacznij gotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, dodaj do patelni ze szparagami łyżkę (chochlę) wody spod makaronu i labneh, podgrzewaj, mieszając.

Odcedź makaron, dodaj do patelni, wymieszaj.

Jeśli chcesz, dodaj starty grana padano. Podawaj od razu, na ciepło.

makaron ze szparagami i serem labneh

Makaron ze szparagami i serem labneh: uwagi

Skąd mam wziąć labneh? 

Najprościej zrobić. Serio, serek do smarowania (a tym jest labneh) można kupić w każdym sklepie, jest wiele marek, jak Philadelphia czy Bieluch (Almette ma inną konsystencję), ale nie da się kupić go taniej niż wydasz na składniki na labneh. Ale jeśli wolisz, kup porcję gotowego serka do smarowania. 

Ser labneh

Jak wybrać szparagi?

O tym mam cały wpis – i zachęcam do przeczytania go przed zakupami.

Jak wybrać szparagi?

Po co jest grana padano?

Nie jest obowiązkowy (i oczywiście możesz użyc innego twardego sera, jak parmezan czy dziugas), ale dodaje więcej wyrazu całości dania.

Jaki makaron będzie najlepszy?

Jak widać, ja użyłam wstążek – ten przepis to daleki kuzyn fettucine Alfredo (o którym kiedyś napiszę szerzej) – w domu mówię na to danie fettucine Abdullah, ale nie spodziewałam się, że ktokolwiek będzie tego szukał w Google, dlatego zdecydowałam się na bardziej popularną nazwę opisową. Ale wstążki to tylko jeden z pomysłów. Jeśli masz rurki czy świderki, tego użyj. Nie szłabym w cieniutkie spaghetti, nie szłabym w makaron nitki do zupy, ale to raczej kwestia preferencji wizualnych i smakowych.

Czym zastąpić szparagi?

Jeśli chcesz zrobić ten przepis poza sezonem na szparagi, najlepiej byłoby użyć tutaj podzielonego na nieduże różyczki brokuła. Obróbka tak samo jak przy szparagach – kilka minut podsmażania załatwi sprawę. Możesz je też ugotować.

Inne przepisy ze szparagami:

Zupa-krem ze szparagów

Wiosenne risotto ze szparagami

Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.