Sałata z kurczakiem to evergreen – każdy ją kiedyś jadł, każdy ma jakiś przepis. Sałata z kurczakiem i serem pleśniowym to doskonały sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka, czy kurczaka z grilla. Jeśli mięso ma zdecydowany smak, to nic nie szkodzi!

Sałata z kurczakiem i serem pleśniowym: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 250 g pieczonego kurczaka lub filet z kurczaka
  • 100 g rukoli
  • kilkanaście pomidorów koktajlowych
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 50 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz

sałata z kurczakiem i serem pleśniowym

Sałata z kurczakiem i serem pleśniowym: przepis

Jeśli masz już upieczonego kurczaka, doprowadź go do temperatury pokojowej. Jeśli nie, upiecz go albo usmaż na patelni.

Mięso pokrój w kostkę lub plastry.

Na talerzach rozłóż sałatę, pomidory surowe pokrojone w plastry i suszone, całe albo pokrojone w 2-3 kawałki (w zależności od rozmiaru).

Na to rozłóż kurczaka, dodaj pokruszony ser pleśniowy, całość skrop oliwą i octem balsamicznym i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Sałata z kurczakiem i serem pleśniowym: uwagi

Tę sałatę można dowolnie skalować, ale jeśli planujesz ją podać podczas kolacji ze znajomymi, weź pod uwagę, że rukola zwiędnie, jeśli wystawisz ją na styczność z resztą składników. Miej wszystko gotowe, wyłóż na talerz (albo do miski) w ostatniej chwili.

Co do miski – w zasadzie można wszystko pokroić w równą kostkę, rukolę porwać na drobniejsze kawałki i zmieszać, ale wtedy rukola zwiędnie naprawdę od razu i już po chwili sałata będzie wyglądać nieapetycznie.

Z tego samego powodu przechowywanie resztek tej sałaty jest ryzykowne. Na takie okazje, polecam poniższe przepisy z kurczakiem – o wiele łatwiej je przechować na następny dzień.

Kurczak po pakistańsku

Kurczak po koreańsku z pastą gochujang

 

 

sałata z kurczakiem i serem pleśniowym