Sałata z kurczakiem to evergreen – każdy ją kiedyś jadł, każdy ma jakiś przepis. To też doskonały sposób na zagospodarowanie resztek pieczonego kurczaka, czy kurczaka z grilla. Jeśli mięso ma zdecydowany smak, to nic nie szkodzi!

Sałata z kurczakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 250 g pieczonego kurczaka
  • 100 g sałaty (rukola, świeży szpinak, ew. mieszanka sałat)
  • kilkanaście pomidorów cherry
  • 5-6 pomidorów suszonych
  • 50 g ser pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • pieprz

Mięso pokrój w kostkę lub plastry.

Na talerzach rozłóż sałatę, pomidory surowe i suszone. Na to rozłóż kurczaka, dodaj pokruszony ser pleśniowy, całość skrop oliwą i octem balsamicznym i posyp świeżo zmielonym pieprzem.