Wszyscy ją znają, nawet jeśli nigdy nie byli we Włoszech. Sałatka caprese, czyli pomidory, mozzarella, odrobina oliwy i liście bazylii to prosta, oczywista kombinacja smaków, nawiązująca kolorami do włoskiej flagi. Czy da się coś zmienić?

Otóż tak i nie jest to żadne świętokradztwo, bo caprese można też podać z włoskim dressingiem (oliwa, ocet winny, zioła), z pesto (najczęściej rozcieńczonym, żeby miało konsystencję dressingu a nie gęstego sosu), ba! można całość podać z jakąś sałatą albo wręcz z makaronem i zrobić z tego kompletne danie.

Sałatka caprese z dressingiem czosnkowym: składniki

  • kula mozzarelli
  • duża garść pomidorów koktajlowych lub 1-2 duże, dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pieprz

Sałatka caprese z dressingiem czosnkowym: przepis

Posiekaj drobno czosnek, wrzuć do zakręcanego pojemnika (np. do niewielkiego słoika). Dodaj posiekaną natkę pietruszki, oliwę, ocet i pieprz. Zakręć pojemnik i energicznie wstrząśnij, żeby powstała emulsja.

Pomidory pokrój w połówki albo w kawałki na jeden kęs (jeśli nie są to pomidory koktajlowe), zalej powstałym sosem, delikatnie wymieszaj.

Rozłóż mieszankę na talerzach, porwij mozzarellę na kawałki, ułóż na pomidorach. Polej resztą sosu, jeśli jakaś została w słoiku.

salatka caprese z dressingiem czosnkowym

Sałatka caprese z dressingiem czosnkowym: uwagi

Jak napisałam we wstępie, zmiany w przepisie nie są żadnym karygodnym odstępstwem. OK, jeśli zmienisz pomidory na paprykę a mozzarellę na oscypek, to już raczej nie będzie caprese, ale dopóki są tam pomidory i mozzarella, jest OK. Ja czasem dodaję do całości tego, co tu opisałam, rukolę – to doskonała metoda na rozmnożenie dania, jeśli mam za mało sera. Druga ulubiona roślina, którą tu dodaję, to szpinak – świeże liście to doskonała sałata i wytrzyma dłuższą chwilę w zetknięciu z kwaskowatym dressingiem.

Aha, jeśli mrozisz siekaną pietruszkę, to można jej użyć w tym przepisie bez problemu. Sama tak robię!

Zamiast oliwy możesz użyć dobrej jakości oleju rzepakowego albo zmieszać różne oleje, np. olej z nasion bazylii i olej rzepakowy.

Polecam też przepis na pesto z liści pietruszki, który doskonale pasuje do tej sałatki:

Pesto z liści rzodkiewki