Pełny, ciepły obiad – dobry w Fazie 1. Cielęcina z cukinią najlepsza jest pod podgrzaniu, ale w sytuacji podbramkowej, zjesz ją też na zimno.

Cielęcina z cukinią – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 2 cebule
  • 2 cukinie
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

cielecina z cukinia

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na nią pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć do zrumienienia. Cukinię pokroić na plastry o grubości 3 mm), wrzucić na patelnię, dusić pod przykryciem. Kiedy cała cukinia zwiędnie, zdjąć pokrywkę, odparować, po odparowaniu doprawić. Ser wsypać po zdjęciu z palnika (chociaż i tak się stopi).

W rondlu rozgrzać oliwę, na nią wrzucić posiekaną cebulę, poddusić, na to wrzucić oprószoną solą cielęcinę pokrojoną w kawałki, obsmażyć, dusić do miękkości.