Sezon grillowy powoli się rozkręca – a jeśli nawet jest jeszcze za zimno na ogrodowe grillowanie, to zawsze można posłużyć się grillem elektrycznym lub patelnią grillową. Ryby z grilla są w Polsce mniej popularne niż mięso – dobrą rybę trzeba umieć wybrać, a mięso czy kiełbasa to prosty wybór. U mnie dziś grillowany łosoś, bo bardzo go lubię, ale jeśli wolisz inną rybę o delikatnym smaku, możesz jej użyć.

Grillowany łosoś – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 filety z łososia ze skórą, po ok. 200 g każdy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku

grillowany losos

Grillowany łosoś – przepis

Posiekać czosnek, dodać oregano, oliwę i sok z cytryny. Zanurzyć filety z łososia w marynacie na co najmniej 15 minut.

Po tym czasie rozgrzać grill (jeśli używasz grilla tradycyjnego, przygotuj aluminiowe tacki do ryby), wyjąć rybę z marynaty i grillować po 3-4 minuty z każdej strony, przesuwając raz na patelni grillowej lub grillu (tak, żeby powstała kratka na mięsie).

Podawać na ciepło. Grillowany łosoś to danie, do którego pasuje duszony szpinak z czosnkiem.