Niedużo pracy, a jaki efekt! Jasne, kaczka z granatem wymaga mniej codziennych składników, jak choćby właśnie owoc granatu, ale smak tego dania jest naprawdę wyjątkowy. Spróbuj!

Kaczka z granatem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 2 filety z kaczki (świeże lub mrożone), każdy ok. 200 g
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • 100 g rukoli
  • 2 łyżki oliwy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku malinowego (możesz też zgnieść kilka świeżych malin)

kaczka z granatem

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Natnij skórę na filetach na krzyż, posyp solą, pieprzem i majerankiem. Piecz na kratce 30 minut. Odstaw do wystudzenia.

Obierz owoc granatu, wyjmij pestki – te, których tutaj nie zużyjesz, przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. W lodówce wytrzymają 2-3 dni.

Rukolę włóż do miski, polej oliwą, octem i sokiem malinowym. Wymieszaj.

Rozłóż sałatę na talerzach, posyp pestkami granatu.

Pokrój filety z kaczki w plastry, rozłóż na sałacie.