Niby wiosna już przyszła, ale wciąż jest chłodno. Warto zatem jeść rzeczy sycące i rozgrzewające – jak widoczny poniżej makaron z warzywami i fetą.

Makaron z warzywami i fetą – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 30g sera feta
  • 2 pomidory
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 1 zielona papryka
  • łyżka płatków papryki
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • bazylia
  • czosnek

Makaron z warzywami i fetą – przepis

Makaron ugotować w osolonej wodzie w normalny sposób.

Na patelni z pokrywką rozgrzać łyżkę oliwy.

Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.

Smażyć na sporym ogniu, do zrumienienia, w trakcie wrzucić 2 ząbki posiekanego czosnku.

Następnie nakryć i zmniejszyć ogień, po czym dusić 2-3 minuty do miękkości.

Pomidora pokroić w kostkę, dorzucić płatki papryki, posypać bazylią, skropić octem balsamicznym, doprawić do smaku, wymieszać.

Fetę pokruszyć.

W dużej misce wymieszać odsączony makaron, warzywa z patelni, pomidory z octem oraz fetę.

Makaron z warzywami i fetą – uwagi

Ja podałam to na ciepło, ale kiedy przestygło, spróbowałam ponownie – doskonale sprawdza się jako zimna sałatka do pracy czy na uczelnię.