Stek z halibuta nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Wystarczą dostępne wszędzie składniki, żeby powstał smaczny obiad czy kolacja.

Stek z halibuta z cytryną – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 2 steki z halibuta (mrożone lub świeże)
  • 2 cytryny
  • garść koperku
  • sól
  • pieprz

Uwaga: zamiast steku z halibuta można użyć dowolnej ryby w dowolnej formie. I druga uwaga: na każdą porcję potrzebna jest jedna cała cytryna.

Jeśli ryba jest mrożona, najpierw trzeba ją odmrozić – inaczej puści wodę w piekarniku i danie wyjdzie niesmaczne i nieapetyczne.

Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć małą brytfannę folią aluminiową. Rozłożyć na niej pokrojoną w plasterki cytrynę tak, żeby zmieściła się na niej ryba (kilka plasterków zostawić na przykrycie ryby). Posypać posiekanym koperkiem. Rybę oprószyć solą i pieprzem, położyć na cytrynie, posypać koperkiem, przykryć pozostałymi plastrami cytryny. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut.

Po wyjęciu, podawać na ciepło, np. z sałatą zieloną albo kaszą kuskus.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Parties & Holidays Cookbook.