Pieczone słodkie ziemniaki to pomysł na kolację dla wszystkich, którzy lubią słodkawe potrawy.


Pieczone słodkie ziemniaki – przepis

proporcje na 2 porcje
  • 1 słodki ziemniak (ok. 400 g)
  • 100 g gotowanej szynki
  • 50 g tartej mozzarelli
  • płatki papryki lub szczypior
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Ziemniak musi być w miarę regularnego kształtu. Trzeba go umyć!
Nakłuć ziemniak widelcem w kilku miejscach, włożyć do piekarnika bezpośrednio na kratkę, na około 45-60 minut (musi być miękki w dotyku).
Szynkę pokroić w kostkę, dodać ser, wymieszać. Jeśli używasz płatków papryki, dodaj je teraz.
Ziemniak wyjąć z piekarnika, przeciąć na pół, lekko przestudzić. Łyżką ostrożnie wyjąć miąższ, ugnieść go widelcem, wymieszać z wędliną i serem, z powrotem napełnić powstałą mieszanką skórki.
Wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 10 minut.
Jeśli używasz szczypioru, posiekaj go i posyp nim każdą z porcji.
Przepis znalazłam w magazynie Clean Eating.