Jest ileś tam miejsc, z których czerpię inspirację do mojego gotowania. Zwykle ograniczam się do sformalizowanych, pisanych przepisów, ale kiedy zobaczyłam na Stories u jednej z moich ulubionych blogerek, Sereny Wolf, kurki smażone w maśle, z jajkiem na wierzchu, nie mogłam przestać o nich myśleć. Marek wyraził się z rezerwą o tym przepisie, więc dla niego powstało inne danie z kurkami – ale dziś kurki smażone. Zapraszam!

Kurki smażone: składniki

proporcje na 1 dużą porcję albo 2 mniejsze

  • 150 g kurek
  • 1 średnia cebula albo 2-3 małe, młode
  • 25 g masła
  • 1 jajko na miękko
  • posiekany szczypiorek drobny (około 2-3 łyżki)
  • pieprz

kurki smazone

Kurki smażone: przepis

Oczyść i umyj kurki. Mniejsze zostaw w całości, większe pokrój na kawałki – ale nie siekaj ich za drobno, to ma nadal wyglądać jak grzyby.

Na patelni rozgrzej masło.

Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zeszklij.

Dodaj kurki, dopraw sporą ilością pieprzu. Podsmażaj, mieszając, około 10 minut.

W międzyczasie ugotuj na miękko jajka (6 minut, potem woda z lodem) i przygotuj chleb.

Posiekaj szczypiorek.

Zdejm patelnię z palnika, dodaj szczypiorek, wymieszaj, wyłóż zawartość na talerz.

Obierz ostrożnie jajko, ułóż na kurkach, chleb podaj osobno (chyba, że masz naprawdę duże talerze).

Podawaj na ciepło.

Kurki smażone: uwagi

Ilość kurek potrzebnych do dania podaję netto, po umyciu, osuszeniu i odrzuceniu tego, co się nie nadaje. Robiąc zakupy, uwzględnij to.

W przepisie mowa o 1 jajku – moja rada: ugotuj dwa. Ja tak zrobiłam i niestety jedno źle się obierało, więc do zdjęcia użyłam tego drugiego. Minus jest taki, że to drugie ugotowało się odrobinę za mocno i nie było tak płynne, jak chciałam. Wiem, problemy pierwszego świata, ale czasem człowiek chce zrobić wydawkę jak w restauracji.

Danie, które tu opisałam, to coś raczej na obiad, a nawet kolację (weź jednak pod uwagę, że grzyby są ciężkostrawne). Jeśli wolisz, możesz zamiast podawać na wierzchu jajko na miękko, wbić kilka jajek do usmażonych kurek i w ten sposób zrobić jajecznicę z kurkami, doskonałe jesienne śniadanie.

Jeśli chcesz zrobić to danie z wyprzedzeniem, zatrzymaj się po usmażeniu grzybów. Odstaw je na bok, w lodówce wytrzymają 2-3 dni. Przed ponownym podaniem podgrzej na patelni, dodaj szczypiorek, ugotuj jajko i podawaj razem.

Aha, Serena jest tutaj – https://www.instagram.com/serenagwolf/ Zdjęcie z jej Stories – poniżej.

Polecam też moje inne przepisy z kurkami:

Risotto z kurkami

Polędwiczki z sosem kurkowym

Makaron z kurkami