Kurki z zamrażarki, jeszcze nie ma świeżych, ale za jakiś czas przepis będzie jak znalazł. Jeśli ktoś lubi inne grzyby, to może z nimi zrobić polędwiczki z sosem – ja właściwie jadam tylko kurki. Ale bez sosu też będzie bardzo smaczne, naprawdę.

Polędwiczki z sosem kurkowym

proporcje na 2 porcje

  • 40 dag polędwiczki wieprzowej
  • garść liści szałwii
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 20 dag kurek
  • 2 łyżki sera koziego do smarowania (np. DanMis, który bardzo polecam)
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Polędwiczkę umyć, oczyścić, posypać solą i pieprzem, obłożyć szałwią, owinąć szynką szwarcwaldzką. Zabezpieczyć całość wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony. Przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika na około 20-25 minut (w zależności od grubości mięsa).

Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, wrzucić kurki, poddusić 2-3 minuty, dodać wino i ser kozi, zredukować sos do pożądanej gęstości.

Podawać, jak na zdjęciu, z sałatą z winegretem.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k