Domowe burgery to naprawdę niewielki wysiłek. Jeśli nie masz ochoty rozpalać grilla w ogrodzie, zawsze możesz wybrać grill elektryczny – sprawdzi się w mieszkaniach w bloku, przy marnej pogodzie, w środku zimy.

Domowe burgery – przepis

proporcje na 4 kotlety

  • 50 dag mięsa wołowego
  • 3 łyżki ulubionej musztardy
  • 4 plastry sera żółtego (np. gouda)
  • 4 plastry pomidora
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula czerwona

domowe burgery

Mięso dopraw 3 łyżkami musztardy i dobrze wymieszaj.

Rozgrzej grill elektryczny.

Podziel mięso na 4 części i z każdej uformuj kotleta.

Połóż na grillu, stopniowo zwiększaj temperaturę do ok. 170C.

Po ok. 3 minutach odwróć, po kolejnych 3 minutach na każdym kotlecie połóż plaster sera.

Przykryj grill na chwilę, żeby ser się stopił.

Każdy kotlet udekoruj warzywami i podawaj na ciepło – z bułką, pitą, ulubioną sałatą.