Chyba nie ma takiej rzeczy, której bym nie zrobiła z filetami z kurczaka. Pieczone, smażone, grillowane, w gęstym sosie, na ostro, na delikatnie… Kurczak cytrynowy jest prosty, nie wymaga wielu składników, robi się w zasadzie sam, a smakować będzie każdemu.

Kurczak cytrynowy – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • główka czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Kurczak cytrynowy – przepis

Podwójny filet przekroić na pół, oddzielić polędwiczki, resztę podzielić na pół. Lekko ponacinać mięso (w paski).

Pociąć rozmaryn na krótkie kawałki, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do marynaty.

Dodać mięso do marynaty, odstawić przynajmniej na godzinę (w lodówce może być też przez noc).

Po tym czasie wyjąć. Kawałki kurczaka, czosnku i rozmarynu włożyć do naczynia do zapiekania, polać połową marynaty. Piec około 20 minut w 200C.

Podawać na ciepło.