Wędzone ryby są smaczne, są też zdrowe – to dobre źródło białka i zdrowych tłuszczów. Przepadam za wędzoną makrelą – ale nie zawsze mam ochotę jeść ją z ciemnym chlebem, tylko skropioną sokiem z cytryny. Dlatego dziś pasta z makreli – a nawet cztery różne warianty! Co ważne – żaden nie zawiera jajek, bo moim zdaniem to za dużo szczęścia. Nie ma też majonezu!

Pasta z makreli: składniki

na bazową pastę z makreli

  • około 250 g wędzonej makreli (samo mięso)
  • około 150 g jogurtu greckiego

na pastę z makreli w stylu japońskim

  • łyżeczka wasabi
  • łyżka marynowanego imbiru
  • 1 ogórek
  • garść zieleniny – rukola, szpinak, roszponka etc.
  • pita albo wrapy

na pastę z makreli w stylu polskim

  • łyżeczka chrzanu tartego
  • ogórek kiszony
  • ciemne pieczywo (np. żytnie)

na pastę z makreli w stylu francuskim na słodko

  • szalotka
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego
  • ciemne pieczywo (np. żytnie)

na pastę z makreli w stylu francuskim na ostro

  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • ciemne pieczywo (np. żytnie)

pasta z makreli

Pasta z makreli: przepis

Zacznij od podstawowej pasty z makreli. Oczyść makrelę z ości (to może zająć chwilę). Przełóż mięso do pojemnika, dodaj jogurt. Ugniataj widelcem. Konsystencja nie powinna być (moim zdaniem) super gładka, to nie takie danie.

Rozłóż pastę do tylu pojemników, ile wariantów pasty chcesz zrobić.

pasta z makreli

Pasta z makreli w stylu japońskim: przepis

Pokrój ogórek w cieniutkie plasterki albo w słupki.

Rozłóż tortillę / pitę. Zostaw ok. 2 cm od krawędzi, na każdą z nich nałóż po połowie pasty z makreli, połowie pokrojonego ogórka, połowie marynowanego imbiru i zieleniny.

Zwiń ciasno pieczywo z farszem.

Pasta z makreli w stylu polskim: przepis

Posiekaj ogórek kiszony, dodaj do pasty z makreli razem z chrzanem. Wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej ogórka albo chrzanu.

Rozsmaruj na ciemnym pieczywie.

Pasta z makreli w stylu francuskim na słodko: przepis

Posiekaj szalotkę, po czym wrzuć ją do pojemnika i zalej wrzątkiem. Odcedź na sitku, wrzuć z powrotem do pojemnika.

Zielony pieprz wyjmij ze słoiczka, odsącz z zalewy. Rozgnieć nożem (ostrze na płasko, równolegle do deski, naciśnij dłonią od góry), posiekaj drobno. Wymieszaj z pastą z makreli.

Rozsmaruj na ciemnym pieczywie.

Pasta z makreli w stylu francuskim na ostro: przepis

Posiekaj kapary, wrzuć do pojemnika. Dodaj pastę z makreli i musztardę – jeśli chcesz, żeby pasta była bardzo zdecydowana w smaku, możesz zwiększyć ilośc musztardy albo dodać Dijon. Wymieszaj całość.

Rozsmaruj na ciemnym pieczywie.

pasta z makreli

Pasta z makreli: uwagi

Dlaczego różne rodzaje pieczywa?

Bo różne różnie pasują. Do pasty w stylu japońskim ciemny chleb to dla mnie za dużo, przytłoczy całość – a do pozostałych trzech, tak się składa, świetnie pasuje.

Lepsza jest pita czy tortilla?

Tortilla jest łatwiej dostępna, ale ja wolę zwykłą pitę – kupuję ją w sklepie arabskim, rozdzielam na 2 warstwy i zawijam całość. Dzięki temu moje wrapy zawsze się dobrze trzymają.

Czym zastąpić wasabi?

Jeśli nie masz wasabi, to jak najbardziej możesz użyć też zwykłego chrzanu – im mocniejszy, tym lepszy. To nie będzie ten sam smak, ale dzięki imbirowi zachowasz japońskość (umowną, oczywiście!) całości.

Jak wybrać dobrej jakości wędzoną makrelę?

Wędzona makrela jest dostępna w większości sklepów. Wybieraj tę, która wygląda na mniej wyschniętą albo poproś o wybranie sprzedawcę ze stoiska rybnego.

Jak przechowywać wędzoną makrelę?

Obierz rybę od razu po przyjściu do domu. Mięso wędzonej makreli najlepiej trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku albo słoiku – zapach jest na tyle intensywny, że może nim przejść cała zawartość lodówki.

Jak usunąć zapach ryby z rąk?

Najlepszą metodą na usunięcie z dłoni zapachu ryby jest posłużenie się stalowym mydłem – to kawałek metalu w kształcie mydła. Pocieranie nim dłoni sprawia, że zapachy znikają.

Inne przepisy na pasty do pieczywa:

Pasta z awokado z jajkiem

Pikantna pasta z tuńczyka

Mistrzowska pasta z jajek

Najprostsza pasta na kanapki