Wędzone ryby są smaczne, są też zdrowe – to dobre źródło białka i zdrowych tłuszczów. Przepadam za wędzoną makrelą – ale nie zawsze mam ochotę jeść ją z ciemnym chlebem, tylko skropioną sokiem z cytryny. Dlatego dziś pasta z makreli – ale w innym wydaniu!
Spis treści
Pasta z makreli: składniki
proporcje na 2 porcje
- 2 wrapy typu tortilla albo pita
- ok. 200 g wędzonej makreli
- ok. 50 g sera białego
- 1-2 łyżki oleju lnianego
- łyżeczka wasabi
- łyżka marynowanego imbiru
- 1 ogórek
- garść zieleniny – rukola, szpinak, roszponka etc.
Pasta z makreli: przepis
Ser biały ugnieć z wasabi. Dodaj łyżkę lub dwie oleju lnianego – doskonale pasuje i do sera, i do ryby, jest też bardzo zdrowy. Dodaj oczyszczoną z ości makrelę.
Pokrój ogórek w cieniutkie plasterki albo w słupki.
Rozłóż tortillę / pitę. Zostaw ok. 2 cm od krawędzi, na każdą z nich nałóż po połowie pasty z makreli, połowie pokrojonego ogórka, połowie marynowanego imbiru i zieleniny.
Zwiń ciasno pieczywo z farszem.
Pasta z makreli w tej formie może wytrzymać kilka godzin jako danie do pracy, możesz też podać ją od razu. Dla wygody, przekrój wrapy na pół.
Pasta z makreli: uwagi
Tortilla jest łatwiej dostępna, ale ja wolę zwykłą pitę – kupuję ją w sklepie arabskim, rozdzielam na 2 warstwy i zawijam całość. Dzięki temu moje wrapy zawsze się dobrze trzymają.
Jeśli nie masz wasabi, to jak najbardziej możesz użyć też zwykłego chrzanu – im mocniejszy, tym lepszy.
Wędzona makrela jest dostępna w większości sklepów. Wybieraj tę, która wygląda na mniej wyschniętą albo poproś o wybranie sprzedawcę ze stoiska rybnego. Obierz rybę od razu po przyjściu do domu. Mięso wędzonej makreli najlepiej trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku albo słoiku – zapach jest na tyle intensywny, że może nim przejść cała zawartość lodówki.
Najlepszą metodą na usunięcie z dłoni zapachu ryby jest posłużenie się stalowym mydłem – to kawałek metalu w kształcie mydła. Pocieranie nim dłoni sprawia, że zapachy znikają.
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl