Bardzo rzadko jadam czerwone mięso. W zasadzie jedyne, co kupuję, to filet z kurczaka, ale czasem ma się ochotę na coś innego. Steki z sosem z sera pleśniowego wymagają odpowiedniej jakości mięsa, sera pleśniowego niczym nie da się zastąpić, a całość jest raczej ciężkostrawna. Mimo to, raz na jakiś czas warto!

Steki z sosem z sera pleśniowego: składniki

  • 2 steki wołowe o grubości ok. 1,5 – 2 cm
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • czerwona cebula
  • 30g sera z niebieską pleśnią
  • mleko
  • rukola
  • ocet balsamiczny

Steki z sosem z sera pleśniowego: przepis

Rozgrzać piekarnik do 200 C.

Pieprz pokruszyć, używając do tego celu moździerza albo tłuczka. Obtoczyć w nim steki.

Rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżeczkę oliwy. Obsmażyć steki z obu stron (na tyle, żeby nie było widać różowego). Przełożyć na brytfannę i wstawić do piekarnika na 6-8 minut (po tym czasie steki będą średnio wysmażone, miękkie).

W międzyczasie posiekać cebulę, podsmażyć na drugiej łyżeczce oliwy, dodać trochę kolorowego pieprzu (ja zużyłam na 2 steki i sos do nich całą torebkę i nie uważam, że przesadziłam, ale każdy ma inne upodobania). Dodać ser, poczekać, aż się rozpuści, dodać 2-3 łyżki mleka. Zamieszać, kiedy się połączy, wyłączyć palnik.

Rukolę doprawić oliwą i octem balsamicznym.

Po wyjęciu steków z piekarnika, polać je sosem. Podawać z sałatą.