Sezon grillowy w pełni. Nie wybieraj tłustej kiełbasy czy mięsa w gotowej marynacie z supermarketu. Zrobienie własnej marynaty to żaden wysiłek, schab grillowany jest prosty, a efekt przejdzie Twoje oczekiwania. Kto ma ochotę zostać mistrzem grilla na osiedlu?

Schab grillowany w oregano – składniki

proporcje na 4-6 porcji

  • 70 dag schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Schab grillowany w oregano – przepis

Schab pokroić w plastry.

Wszystkie składniki marynaty zmieszać, wrzucić do nich schab (polecam torbę z zamknięciem strunowym albo szczelnie zamykane plastikowe pudełko). Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na pół dnia).

Po tym czasie rozgrzać grill lub patelnię grillową, wrzucić mięso, grillować obracając kilka razy, aż będzie należycie zrumienione.