Kiedy ktoś w Polsce mówi „sos pomidorowy z mięsem” to zwykle jest to bolognese albo jakaś wariacja na jego temat, w dodatku najczęściej podana z makaronem spaghetti, który do niego umiarkowanie pasuje. Ja poszłam w inną stronę – mój sos pomidorowy z mięsem jest o wiele bardziej pikantny niż bolognese, a dzięki jednemu składnikowi naprawdę przepyszny. Spróbuj koniecznie!

Sos pomidorowy z mięsem i fetą – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka przecieru (ok. 30 g)
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy (albo oliwa w sprayu)

sos pomidorowy z miesem

Sos pomidorowy z mięsem i fetą – przepis

Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmażaj cebulę i czosnek aż lekko się zrumienią.

Dodaj mięso i smaż, rozdzielając je na małe kawałki.

Kiedy mięso jest już prawie całkiem brązowe, dodaj oregano, paprykę i cynamon, wymieszaj dobrze, po czym dodaj pomidory i przecier. Zagotuj, przykryj i duś pod przykryciem 10 minut.

W międzyczasie posiekaj pietruszkę i fetę, odstaw na bok.

Ja podałam mój sos pomidorowy z mięsem z mieszanką orkiszu, makaronu vermicelli i suszonych pomidorów, ale tu będzie pasować i kasza, i ryż, i makaron. Wybierz to, co lubisz najbardziej. Weź tylko pod uwagę czas gotowania.

Kiedy upłynie 10 minut, odkryj sos i gotuj jeszcze (na minimalnym gazie!) przez 10-15 minut. Powinien zgęstnieć i być w miarę jednolity, bez dużych kawałków mięsa czy pomidorów.

Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem węglowodanowym (w fazie 1 możesz podać makaron z cukinii, sałatę itp.), z fetą i pietruszką.

sos pomidorowy z miesem