Prościutkie danie, nawiązujące do kuchni azjatyckich. Wołowina w sosie sojowym z warzywami może być dowolnie modyfikowana. Jeśli nie masz świeżych warzyw, kup dowolną mieszankę mrożonych warzyw na patelnię – byleby nie zawierała ziemniaków.

Wołowina w sosie sojowym z warzywami – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 40 dag wołowiny (np. ligawy)
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g makaronu pszennego udon
  • olej

Wołowinę pokroić na drobne kawałeczki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusić około 10 minut.

Pokrojoną w kawałeczki na kęs paprykę i posiekaną w kostkę cebulę dorzucić na patelnię i dusić do miękkości.

Pod koniec dolać sosu sojowego i podusić jeszcze chwilę.

Makaron pszenny udon ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, podawać na ciepło z wołowiną w sosie sojowym z warzywami. Jeśli wolisz, zamiast makaronu podaj ryż.