Domowy pasztet, klasyczny, z kilku rodzajów mięsa, z gałką muszkatołową, to jedno z najbardziej czasochłonnych dań, jakie robię, ale raz na jakiś czas – warto.
Domowy pasztet klasyczny: składniki
- 2 kg fileta z kurczaka
- 2 kg wołowiny
- 1 kg wieprzowiny
- 1,5 kg podgardla
- 10 jajek
- 300 g żurawiny (proporcja na połowę masy)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- cebula
Domowy pasztet klasyczny: przepis
Mięso ugotować w wodzie z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą (pokrojoną w ćwiartki) i zielem angielskim. Zachować wywar.
Do miski (osobnej) wrzucić żurawinę suszoną i zalać wywarem. Nie gotować.
Ostudzone mięso pokroić na nieduże kawałki i zmielić w maszynce – najpierw na grubym, potem na drobnym sitku. Do drugiego mielenia dolać do mięsa odcedzony wywar, dzięki temu będzie miało dobrą konsystencję. Powstałą masę mieszać, dodając jajka oraz przyprawy (gałkę, sól, pieprz).
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Podzielić masę na 2 części (albo napełnić połowę foremek (do ok. 2/3 wysokości) – 12 typowych aluminiowych jednorazówek starczy na całość). Do połowy domieszać żurawinę. Wypełnić pozostałe foremki.
Wstawić foremki do piekarnika, piec ok. 60-90 minut (kiedy pasztet będzie ciemny na wierzchu, oznacza to, że jest gotowy).
Jeśli lubisz pasztet, polecam Ci inne moje przepisy: domowy pasztet na 5 sposobów, błyskawiczny pasztet włoski i błyskawiczny pasztet francuski.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] potrawie nowej nuty. Karmelizowana cebula jest słodka, więc świetnie będzie pasować np. do pasztetu. Odświeżająca, pietruszkowa gremolata to świetny dodatek do szynki czy schabu. Sos majonezowy z […]
[…] bo mięso trzeba kupić, ugotować, ostudzić, pokroić… I tak dalej (dokładny przepis na pasztet podawałam, także na wersje smakowe). Czy nie da się […]
[…] na ciasta i pasztety – dwa razy do roku piekę pasztet i chyba zawsze wygląda to tak, że w trakcie mielenia mięsa wysyłam kogoś po foremki, bo obawiam […]
[…] robię pasztet z 3 rodzajów mięsa i dodaję do niego gałkę muszkatołową, ale tym razem postanowiłam sprawdzić nowe smaki, do […]
[…] Pasztet […]