Domowy pasztet, klasyczny, z kilku rodzajów mięsa, z gałką muszkatołową, to jedno z najbardziej czasochłonnych dań, jakie robię, ale raz na jakiś czas – warto.

Domowy pasztet klasyczny: składniki

  • 2 kg fileta z kurczaka
  • 2 kg wołowiny
  • 1 kg wieprzowiny
  • 1,5 kg podgardla
  • 10 jajek
  • 300 g żurawiny (proporcja na połowę masy)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • cebula

Domowy pasztet klasyczny: przepis

Mięso ugotować w wodzie z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą (pokrojoną w ćwiartki) i zielem angielskim. Zachować wywar.

Do miski (osobnej) wrzucić żurawinę suszoną i zalać wywarem. Nie gotować.

Ostudzone mięso pokroić na nieduże kawałki i zmielić w maszynce – najpierw na grubym, potem na drobnym sitku. Do drugiego mielenia dolać do mięsa odcedzony wywar, dzięki temu będzie miało dobrą konsystencję. Powstałą masę mieszać, dodając jajka oraz przyprawy (gałkę, sól, pieprz).

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Podzielić masę na 2 części (albo napełnić połowę foremek (do ok. 2/3 wysokości) – 12 typowych aluminiowych jednorazówek starczy na całość). Do połowy domieszać żurawinę. Wypełnić pozostałe foremki.

Wstawić foremki do piekarnika, piec ok. 60-90 minut (kiedy pasztet będzie ciemny na wierzchu, oznacza to, że jest gotowy).

Jeśli lubisz pasztet, polecam Ci inne moje przepisy: domowy pasztet na 5 sposobów, błyskawiczny pasztet włoski i błyskawiczny pasztet francuski.