Kurczak z ryżem (jambalaya) to bardzo proste danie jednogarnkowe, idealne na chłodną porę roku. Spróbujesz?

Jambalaya to potrawa kreolska z Luizjany. Nie ma jednego przepisu – wystarczy ryż, warzywa i jakieś mięso czy owoce morza. Poniższy skład pochodzi z książki Arthura Agatstona Dieta South Beach: szybkie i łatwe przepisy. Sam przepis nieco zmodyfikowałam, ale składniki pozostają te same. Jeśli zamiast kurczaka wolisz np. krewetki, możesz je tutaj wykorzystać. Kurczak z ryżem to tylko umowny przepis, dopasuj go do siebie.

Kurczak z ryżem (jambalaya) – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu brązowego
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • olej / oliwa (użyj tego, czego zwykle używasz)
  • pieprz cayenne (albo domowa przyprawa cajun)

Kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs, posypać solą i pieprzem. Do sporego garnka wlać łyżkę oleju, podsmażyć na nim kurczaka.

Posiekać szczypiorek, trochę odłożyć do ozdoby.

Pokroić paprykę w kwadratowe kawałki o boku ok. 1-2 cm. Posiekać czosnek. Wrzucić powyższe do garnka, dusić aż papryka zrobi się w miarę miękka (nie ma co się tym przejmować, bo potem będzie miała aż nadto czasu). Wsypać ryż, wlać bulion i pomidory. Dodać pieprz cayenne i podsmażone kawałki kurczaka.

Uwaga, jeśli zmieniasz kurczaka na krewetki czy inne owoce morza, dodaj je po obsmażeniu dopiero na ostatnie 5 minut duszenia sosu z ryżem.

Doprowadzić zawartość garnka do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić jakieś 5 minut pod przykryciem, po czym odkryć i odparowywać jakieś 30-40 minut. Kiedy konsystencja będzie już odpowiednia, czyli bardziej stała niż płynna, podać, posypując odłożonym szczypiorem.