Najprostsza sałatka z kurczakiem (najczęściej grillowanym) to punkt wyjścia do wielu bardzo ciekawych dań. Widoczna na zdjęciach sałatka z kurczakiem i granatem to wersja lekko słodkawa, nieskomplikowana, ale kusząca. Polecam!

Sałatka z kurczakiem i granatem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g szpinaku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • pestki z owocu granatu (1/2 owocu)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Zmieszaj sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy i sok z limonki.

Filet oczyść, przekrój na pół, zanurz w marynacie (jak wyżej) i odstaw co najmniej na godzinę, najlepiej na 2-3 godziny. Po tym czasie zgrilluj na patelni grillowej – pamiętaj, że grubsze części mięsa będą się dłużej grillować.

Posiekaj ząbek czosnku, wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym.

Umyty, pokrojony w paski (o ile jest taka potrzeba) szpinak rozłóż na talerzach, na nim – pestki granatu i pokrojony w plastry filet z kurczaka. Polej sosem, podawaj od razu.


Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k