Niezależnie od tego, gdzie kupujesz rzodkiewki, liście warto zużyć. Nie proś o ich oberwanie w warzywniaku, chyba że już naprawdę wyglądają słabo – ale wtedy to i rzodkiewki nie mają szansy być wybitne. Jeśli liście są jasnozielone, w miarę świeże, umyj je porządnie i zrób pesto.

Pesto z liści rzodkiewki: składniki

  • 1 pęczek liści rzodkiewki (same rzodkiewki odłóż do czegoś innego)
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od rozmiaru ząbków)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g orzechów – np. ziemnych, nerkowca, włoskich, co tam masz
  • ok. 50 g sera typu parmezan – może być dowolny twardy ser o zdecydowanym smaku, jak Dziugas, Pecorino Romano itd.
  • jakieś 4-5 łyżek oliwy (ale nie musisz ich odmierzać)

pesto z lisci rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki: przepis

Zakładam, że liście są już umyte. Wrzuć je do blendera z resztą składników POZA oliwą i zacznij miksować. Stopniowo wlewaj oliwę, aż osiągniesz konsystencję, o jaką Ci chodzi.

Pesto z liści rzodkiewki: uwagi

Jeśli nie wiesz, jak podać pesto, ugotuj makaron, odlej parę łyżek wody spod makaronu. Do odcedzonego makaronu dodaj 1-2 czubate łyżki pesto (w zależności od liczby porcji), rozrzedź wodą w miarę potrzeby.

Pesto nie należy gotować ani smażyć, bo traci na smaku i urodzie.

Na zdjęciu – makaron z domowym pesto z liści rzodkiewki i sałatka caprese, która od stycznia jest u mnie w ciągłej rotacji. Przepis tutaj:

Sałatka caprese z dressingiem czosnkowym