Sriracha to pikantny sos, o którym pierwszy raz przeczytałam w blogu Kalyn (który niezmiennie polecam). Kiedy więc zobaczyłam go na półce w Piotrze i Pawle (Warszawa Targówek), byłam zdecydowana go kupić. Ale co to jest sriracha?

Skąd pochodzi sos sriracha?

Tak naprawdę, trudno powiedzieć – może z Tajlandii, a może nie do końca. Nazwa podobno ma nawiązywać do miejscowości Si Racha (albo Sri Racha), gdzie ktoś po raz pierwszy wpadł na to, żeby utrzeć razem papryczki chili, ocet, sól i cukier. W każdym razie, sos sriracha jest popularny w kuchni wietnamskiej i tajskiej – dodaje się go do zupy pho, macza się w nim sajgonki, ale tak w zasadzie można z nim zrobić wszystko.

Osoby zwracające uwagę na zawartość cukru zapewne skrzywią się na jego obecność w sosie, ale ile zjesz na raz sosu sriracha? Nie da się go zjeść dużo, bo jest raczej ostry – chociaż to oczywiście kwestia indywidualna. To świetny dodatek do sosu pomidorowego, który w ten sposób zyskuje zupełnie inny smak niż wersja włoska, którą jadamy najczęściej. To także sposób na doprawienie sałatki, na marynatę, na sos do sajgonek.

Gdzie kupić sos sriracha?

O ile kilka lat temu, kiedy pierwszy raz o nim pisałam, musiałam się go dobrze naszukać, to teraz sos sriracha można kupić w większości sklepów, w dziale z żywnością z różnych stron świata. Znajdziesz go też w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością orientalną. 200 ml sosu sriracha kosztuje około 10 zł. Kupisz go np. tutajklik!

Co to jest: sos sriracha

Jak używać sosu sriracha?

W Jest Pięknie znajdziesz masę przepisów z wykorzystaniem sosu sriracha – ale jeśli nie masz ochoty przeglądać mojego zestawienia, do którego linkuję poniżej, możesz po prostu użyć sosu sriracha na kanapce. Albo dodać go do jajecznicy. Lubisz ostre smaki? To coś dla Ciebie!

Najlepsze przepisy z sosem sriracha

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k