Kanapki są smaczne, proste, ale trochę nudne. Kanapka z bakłażanem to wymarzone danie na ciepło – jeśli tylko masz w pracy mikrofalówkę, czeka Cię pyszne drugie śniadanie.

Kanapka z bakłażanem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 tortille pełnoziarniste lub pita, rozdzielona na 2 warstwy
  • 2 łyżki ricotty
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • 1/2 bakłażana*
  • 2 pomidory
  • szczypta oregano
  • sos tabasco do smaku

Kanapka z bakłażanem: przepis

Jeśli nie wiesz, co potem zrobić z połówką bakłażana, zdubluj przepis. Będzie sos do makaronu.

Bakłażana i pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, dusić do miękkości, przykryć, doprawić oregano i tabasco, dusić 5 minut, odstawić do przestygnięcia.

Pośrodku tortilli nałożyć i lekko rozsmarować połowę ricotty i posypać połową parmezanu.

Nałożyć na to połowę mieszanki warzywnej z patelni.

Zagiąć dolną część tortilli.

Zagiąć do środka dwa boczne skrzydełka tortilli.

Na to złożyć górną część tortilli, tworząc coś w rodzaju koperty.

Rozgrzać grill (lub patelnię grillową) i położyć na niej powstałą kanapkę, złożeniem do spodu.

Dla uzyskania ładnych pasków, postawić na tym garnek z wodą.

Grillować 2 minuty, obrócić i z drugiej strony też grillować 2 minuty (i też przydeptane garnkiem). Oczywiście, jeśli masz mini-grill z klapką, nie musisz się bawić tak, jak ja na zdjęciach.

Następnie przeciąć na pół i podawać.