Najlepszą zarzutkę (bo tak się u mnie w domu mówiło na kapuśniak) gotowała babcia. Nigdy z przepisu, zawsze na oko, jak wyszło trochę więcej niż zakładała, to jedliśmy to przez 3 dni a nie 2. Moja mama, naukowiec, jeśli gotuje, to zawsze skrupulatnie, chociaż najchętniej zostawia to komu innemu. Ja wzięłam po babci mierzenie „na oko”, bo o ile nie robię sufletu, to gotowanie to nie apteka. Mój kapuśniak bez mięsa jest łatwy, można go bezpiecznie skalować, a jeśli chcesz dodać zupie więcej wyrazu, zwiększ ilość papryki albo dodaj sos sriracha. Tak, tajski sos do polskiej zupy!

Kapuśniak bez mięsa: składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża lub 2 średnie marchwie
  • 2 średnie cebule
  • 1 litr bulionu
  • 1,5 litra wody
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

kapusniak bez miesa

Kapuśniak bez mięsa: przepis

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, dusić 2 minuty. Dodać paprykę słodką i wędzoną, wymieszać, poddusić 2-3 minuty pod przykryciem.

Zetrzeć na tarce marchew, dodać do patelni, wymieszać, dusić.

Pokroić kapustę, dodać do patelni, wymieszać, dusić 10 minut.

W międzyczasie pokroić w kostkę ziemniaki. Zagotować bulion i wodę, dodać ziemniaki, gotować 15 minut.

Po tym czasie dodać kapustę, wymieszać, doprawić sosem sojowym i gotować 20 minut.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Kapuśniak bez mięsa: uwagi

Wiadomo, że najlepsza jest domowa kapusta kiszona, ale trzeba mieć czas na jej zrobienie i miejsce na przechowywanie. Kupiona w sklepie nie będzie zła, naprawdę.

Jeśli nie masz pewności, co to sos sriracha ani do czego jeszcze może się przydać, polecam:

Co to jest: sos sriracha

Jeśli natomiast wolisz klasyczny kapuśniak, spodoba Ci się ten przepis:

Kapuśniak z wolnowaru