Najlepszą cielęcinę robi moja mama. Niestety, coraz rzadziej gotuje, więc muszę przejąć to po niej. Duszona cielęcina według przepisu mojej mamy to danie banalne, ale ja nie lubię, jak jest za prosto, więc postanowiłam nauczyć się robić duszoną cielęcinę z warzywami według klasycznego włoskiego przepisu. Efekt? Wart zapamiętania!

Duszona cielęcina z warzywami: składniki

proporcje na 6 porcji

  • 6 kawałków giczy cielęcej, pokrojonych na plastry ok. 2 cm grubości (jeśli są różnej średnicy, uwzględnij to przy planowaniu posiłku), około 2.5 – 3 kg razem
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 250 g cebuli
  • 250 g marchwi
  • 250 g selera naciowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 puszki pomidorów
  • szklanka białego wina (wytrawnego albo półwytrawnego)

Duszona cielęcina z warzywami: przepis


Rozgrzej piekarnik do 200C.

W międzyczasie w brytfannie rozgrzej oliwę. Lekko oprósz mięso mąką i obsmaż z obu stron – tak, żeby się zrumieniło. Odłóż je na bok.

Posiekaj w kostkę cebulę, seler naciowy i marchewkę. Kiedy skończysz obsmażać mięso, wrzuć warzywa do brytfanny i duś, aż lekko zmiękną. Dodaj posiekany czosnek.

Wlej do brytfanny wino i zdrap z dna przypieczone resztki.

Pomidory w puszce posiekaj albo zmiksuj (sos będzie bardziej jednolity), dodaj do patelni razem z bulionem. Wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj mięso, pokryj je sosem. Przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie.

Jeśli okaże się, że sos wyszedł za rzadki, wyjmij z niego mięso i gotuj go na dużej mocy palnika przez około 15-20 minut, aż będzie tak gęsty, jak lubisz.

Podawaj na ciepło – najpierw wyłóż na talerze mięso, potem polej je sosem.

Duszona cielęcina z warzywami: uwagi

Przed podaniem, polej mięso gremolatą albo podaj ją na stół, żeby każdy mógł nią doprawić danie.

Przepis na gremolatę znajdziesz tutaj:

Gremolata

Typowym dodatkiem do tego dania jest szafranowe risotto, ale jeśli nie masz ochoty go robić, podaj po prostu dobry, świeży chleb, którym można będzie zebrać z talerza nadmiar sosu.

Mam dwa sprawdzone miejsca na zakupy mięsa, zwłaszcza cielęciny: sklep Taste Store Befsztyk Żoliborz (można zamawiać online, dostawa w Warszawie i wysyłka w Polsce!) i Selgros – duża hala, kiedyś bardziej hurtowa, teraz w zasadzie dla każdego. Tu trzeba mieć kartę założoną na dane firmy, ale jeśli nie prowadzisz działalności, spytaj znajomych – może ktoś ma i może Ci pomóc w zakupach.