Lato to sezon na piękne warzywa, także cukinię czy bakłażana. Co z nich zrobić poza leczo? Moja propozycja to szaszłyki z kurczakiem i warzywami – prosty sposób na danie z grilla i świetna metoda na zjedzenie masy warzyw.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 1 bakłażan średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół (oregano, tymianek, bazylia – co lubisz)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • patyczki do szaszłyków

 

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – przepis

Kurczaka pokroić w kawałki, bakłażana obrać i pokroić w kostkę ok. 2 cm boku, cukinię – w plastry.

Posiekać czosnek, zmieszać składniki marynaty. W dużym naczyniu wymieszać kurczaka i warzywa z marynatą. Zostawić na ok. godzinę, żeby nabrały smaku.

Po tym czasie rozgrzać grill, ponadziewać mięso i warzywa na patyki i grillować, aż warzywa będą miękkie, a kurczak biały w środku.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – uwagi

Jeśli coś zostanie, zdejm kurczaka i warzywa z patyków, odłóż do zamykanego pudełka. Szaszłyki można podgrzać, będą równie dobre następnego dnia.