Uwielbiam mieć w domu zapasy jedzenia – puszki z pomidorami, fasolą, cieciorką, słoiki zrobionych w sezonie sosów, suszone pomidory, kilka opakowań ryżu, kasz, makaronu. Z tego zawsze zrobię obiad. Nawet latem, kiedy świeże warzywa i owoce są niedrogie i smaczne, korzystam z moich zapasów. Tak powstała pikantna sałatka z fasolą i oliwkami.

Pikantna sałatka z fasolą i oliwkami

proporcje na 2 porcje jako pełen obiad / kolacja, 4-6 porcji jako jedno z dań

  • 1 puszka białej fasoli
  • duży pomidor, ok. 300 g
  • 1 ogórek lub 3 ogórki gruntowe
  • garść czarnych oliwek
  • kilka kropli tabasco
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • garść świeżych liści bazylii

Fasolę odsączyć, opłukać.

Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, oliwki na połówki.

Skropić oliwą, octem i tabasco, doprawić solą i pieprzem, dorzucić porwaną bazylię.

Wymieszać całość składników, odstawić w salaterce na minimum godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.