W zasadzie, jeśli piję alkohol, to jest to wino. Coś mocniejszego zdarza mi się rzadko, wódka może raz do roku. Omijam ją nawet na weselach. Ale domowa wódka smakowa to trochę co innego – baza do drinków, błyskawiczna forma nalewki, miły prezent domowej roboty dla bliskich.

Domowa wódka smakowa – składniki

  • 300g truskawek
  • 300g brzoskwiń (np. tych płaskich czyli UFO, wygodnie się je kroi)
  • 300g cytryn (2-3 sztuki)
  • wódka (co najmniej litr)
  • 3 łyżki syropu z agawy (albo cukru, miodu – co lubisz)

Domowa wódka smakowa – przepis

Owoce umyć. Cytryny pokroić w plastry, truskawki pokroić na pół, brzoskwinie – w ćwiartki. Każdy z rodzajów owoców włożyć osobno do czystego słoika o pojemności ok. 500 ml.

Do każdego ze słoików wlać łyżkę syropu z agawy.

Zalać owoce wódką, zakręcić słoiki, kilkakrotnie potrząsnąć (żeby syrop z agawy równomiernie się rozprowadził), odstawić na co najmniej tydzień, żeby smaki się połączyły.

Po tym czasie podawać wedle upodobań – tak, jak kupną wódkę smakową.

Polecam też:

3 drinki z Cointreau, które zrobisz w 5 minut

Wino gruzińskie – podstawy wiedzy