Przepadam za daniami kuchni hinduskiej, ale zwykle sama ich nie gotuję – są czasochłonne, bo mięso wymaga marynowania, trzeba mieć wszystkie odpowiednie składniki, a nasza osiedlowa restauracja z kuchnią hinduską i nepalską jest naprawdę na medal. Ale ciecierzyca w sosie pomidorowym chodziła za mną już jakiś czas, więc postanowiłam spróbować. Wyszło naprawdę świetnie!

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (chana masala): składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 2 puszki cieciorki
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 łyżki soli
  • kawałek imbiru świeżego
  • ostra papryczka, świeża
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka garam masala

To Ci się przyda:

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (chana masala): przepis

Zmiksować połowę kolendry (niedbale pokrojonej), czosnek, imbir i papryczki chili, dodać w razie potrzeby 1-2 łyżki wody i 1 łyżkę oleju o neutralnym smaku.

Rozgrzać olej na patelni, dodać posiekaną w kostkę cebulę i sól, dusić 3-4 minuty, potem dodać zmiksowane przyprawy. Dusić kolejne 3-4 minuty.

Po tym czasie dodać odsączoną cieciorkę i 2 puszki pomidorów, dodać chili, kurkumę i garam masala, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, dusić na najmniejszej mocy palnika 30 minut.

Posiekać resztę kolendry.

Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i sokiem z cytryny.

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (chana masala): uwagi

Ciecierzyca to cieciorka – ale podobno tylko pierwsza nazwa jest prawidłowa. Ponieważ niektórzy producenci też mówią na tę roślinę strączkową „cieciorka”, to nie czuję się bardzo winna.

Aha, to danie łatwo można zamrozić, nic mu nie będzie po odmrożeniu.