Cebula to wbrew pozorom bardzo wdzięczne warzywo i doskonały dodatek do dań z grilla. Marynowana cebula jest o wiele łagodniejsza od surowej, dodaje wyrazu delikatnym daniom, ale ich nie przytłacza, no i pięknie wygląda! Ten przepis pochodzi z kuchni ekwadorskiej. Spróbuj!

Marynowana cebula – przepis

  • 3 czerwone cebule
  • sok z 3 limonek
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soli

marynowana cebula

Cebulę przekroić na pół i bardzo drobno pokroić w plasterki – przyda się tzw. mandolina.

Posypać solą, odstawić na 10 minut.

Po tym czasie zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut, po tym czasie odcedzić.

Zalać sosem z limonek, oliwą. W razie potrzeby dodać trochę soli.

Zamknąć w słoiku, wstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.

Przepis pochodzi z bloga Laylita.