Większość z nas jest przyzwyczajona, że drugie danie obiadowe musi się składać z mięsa lub ryby, warzyw i jakiegoś dodatku (ryż, makaron, ziemniaki etc.). O ile często pomijam ten ostatni element, to warzywa podaję zawsze. Błyskawiczne ogórki słodko-kwaśne to dodatek do domowych dań kuchni orientalnej, oczywiście pojmowanej bardzo umownie. Nie wymagają długiego macerowania, są dobre już w kilkanaście minut po przygotowaniu.

Błyskawiczne ogórki słodko – kwaśne

proporcje na 2 porcje

  • 1 ogórek
  • 1 łyżka płatków papryki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej, którą wolisz

Ogórek pociąć na półplasterki. Szalotkę drobno posiekać. Dodać płatki papryki, ocet i cukier, wymieszać. Podawać jako dodatek do mięsa.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube0
Instagram5k