Są takie rzeczy, które zawsze mam w domu – zapas ryżu, kasz, makaronów, puszki z pomidorami, fasolą, tuńczykiem. Dzięki temu, stworzenie sałatki ryżowej z tuńczykiem nie wymagało wyjścia do sklepu, bo do bazy dodałam składniki, które miałam w lodówce i które do tego pasowały. To nie jest typowa słodkawa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą, ale jeśli szukasz odmiany, na pewno Ci się spodoba!
Spis treści
To Ci się przyda:
szatkownica do julienne
sos sriracha
Sałatka ryżowa z tuńczykiem: składniki
proporcje na 2 porcje
- 100 g ryżu brązowego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 średniej wielkości cukinii
- 1 papryka czerwona
- garść czarnych oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sos sriracha lub inny sos z ostrej papryki (dopasuj do własnego smaku ilość!)
Sałatka ryżowa z tuńczykiem: przepis
Ugotować ryż.
W międzyczasie zetrzeć na tarce lub na mandolinie julienne cukinię tak, żeby powstały wąskie, długie paski. Zalać sokiem z cytryny, wymieszać.
Paprykę pokroić w niedużą kostkę, oliwki w plasterki.
Kiedy ryż wystygnie, dodać go do cukinii, dodać paprykę, oliwki i tuńczyka (po odsączeniu). Dodać oliwę i sos sriracha, dobrze wymieszać.
Podawać od razu, ale jeśli chcesz, możesz schować sałatkę ryżową z tuńczykiem do lodówki – wtedy smaki lepiej się połączą.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl