Mrożonki to ratunek, kiedy trzeba zrobić obiad czy kolację, a wyjazd do sklepu jest niemożliwy. U mnie zawsze w zamrażarce znajdzie się kilka porcji mięsa (najczęściej drób), ale lubię też mieć owoce morza. Mieszanki nie są zwykle drogie – bo też i nie jest to pierwszy sort frutti di mare, krewetki nie są wielkie, a całość tylko nominalnie waży 250 g, bo jest to waga przed odciekiem. Ale i tak warto – bo owoce morza w sosie pomidorowym, podane z makaronem, to wymarzona kolacja.

Owoce morza w sosie pomidorowym: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 120 g makaronu (np. wstążki)
  • 1 opakowanie (250 g) owoców morza, mrożonych
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła (np. pietruszka, koperek, bazylia)
  • parmezan

Owoce morza w sosie pomidorowym: przepis

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odmrozić owoce morza.

W międzyczasie posiekać czosnek (lub pokroić w cienkie pasterki, podgrzać na oliwie aż stanie się złoty. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić aż zgęstnieje. Na ostatnie 2-3 minuty dodać owoce morza, podgrzać, wymieszać.

Rozłożyć na makaronie, posypać siekanymi ziołami, dodać po kilka wiórków parmezanu.