Jakiś czas temu odkryłam u Majlerta solankę – taką roślinkę. Polubiłam bardzo makaron z solanką – pokazywałam go tu w blogu, na Stories też, bo robiłam go masę razy. Niestety, sezon na solankę się skończył. Ale solanka to tylko jedna z możliwości. Co powiesz na makaron z jarmużem? Jarmuż to warzywo sezonowe w zimie, można kupić go w pękach (tę wersję polecam) i pocięty (to tylko jako ostateczna ostateczność, bo łodyżki, o czym za chwilę).

Makaron z jarmużem: składniki

  • ok. 200-250 g jarmużu
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka anchois
  • papryka chili (mielona)
  • kawałek sera o intensywnym smaku (grana padano, pecorino romano, parmezan, ew. twardy ser z truflami)

Makaron z jarmużem: przepis

makaron z jarmuzem

Jarmuż obierz z łodyżek, wypłucz.

Zacznij gotować makaron.

Na dużej patelni z pokrywką rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i anchois, podduszaj aż anchois się roztopią. Dodaj chili.

Dodaj jarmuż, podsmażaj przez 5-7 minut. Pod koniec dodaj łyżkę albo dwie wody spod makaronu.

Odcedź makaron, przerzuć do patelni z jarmużem. Wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty, aż lekko przestygnie.

Zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser, dodaj do patelni.

Makaron z jarmużem: uwagi

Pisałam na początku, że jarmuż w torbie, cięty, to gorszy pomysł niż taki w pęku. O ile całe liście nietrudno obrać z twardych łodyżek, to wyrywanie ich z pociętych w paski liści to prawdziwa udręka i ćwiczenie cierpliwości.

Oliwa z oliwek i to, jak kupić tę dobrą, to temat na osobny tekst (który na pewno kiedyś napiszę), ale na dobry początek: nie kupuj najtańszej oliwy, jeśli ma być podstawą dania. Jeśli to tylko tłuszcz do smażenia, to pół biedy, ale w tym daniu dobra oliwa to podstawa. Wybierz koniecznie oliwę extra virgin, z jednego kraju (a najlepiej z jednej uprawy).