W ubiegłym roku (tak, 2020 już za nami!) polubiłam bardzo makaron z solanką – pokazywałam go tu w blogu, na Stories też, bo robiłam go masę razy. Niestety, sezon na solankę się skończył. Ale solanka to tylko jedna z możliwości. Co powiesz na makaron z jarmużem? Jarmuż to warzywo sezonowe w zimie, można kupić go w pękach (tę wersję polecam) i pocięty (to tylko jako ostateczna ostateczność, bo łodyżki, o czym za chwilę).
Makaron z jarmużem: składniki
- ok. 200-250 g jarmużu
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- kilka anchois
- papryka chili (mielona)
- kawałek sera o intensywnym smaku (grana padano, pecorino romano, parmezan, ew. twardy ser z truflami)
Makaron z jarmużem: przepis
Jarmuż obierz z łodyżek, wypłucz.
Zacznij gotować makaron.
Na dużej patelni z pokrywką rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i anchois, podduszaj aż anchois się roztopią. Dodaj chili.
Dodaj jarmuż, podsmażaj przez 5-7 minut. Pod koniec dodaj łyżkę albo dwie wody spod makaronu.
Odcedź makaron, przerzuć do patelni z jarmużem. Wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty, aż lekko przestygnie.
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser, dodaj do patelni.
Makaron z jarmużem
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl