Najlepsze przepisy z sosem sriracha

Uwielbiam sos sriracha, odkąd go odkryłam. Nadaje smaku zupom, sosom (w tym mojemu ukochanemu sosowi orzechowemu), nawet zwykła kanapka z sosem sriracha to całkiem coś innego. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy z sosem sriracha – zapraszam do przeglądania i inspirowania się w kuchni!

 

Sajgonki z sosem orzechowym

Prosty przepis na sajgonki z sosem orzechowym, bez gotowania. Razem z przygotowaniem składników, zajmie nie więcej niż 20 minut. Sajgonki z sosem orzechowym – przepis proporcje na 3 porcje 1 duży ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 awokado 8 płatów papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego 3 łyżki marynowanego imbiru garść liści bazylii […]

Pikantny pomidorowy kurczak z wolnowaru

Nie policzę, ile razy słyszałam pytanie o to, kiedy ja mam czas gotować. Normalnie – czasem w ciągu dnia, czasem wieczorem. Często gotuję większą ilość jakiejś potrawy i potem ją zamrażam, bo dzięki temu oszczędzam czas. Ale prawdziwe oszczędzanie czasu to gotowanie w wolnowarze. Odkąd przeczytałam o tym urządzeniu w blogu Kalyn’s Kitchen, chciałam je […]

Domowy paprykarz

Bulion przydaje się jako baza zup i sosów, ale co zrobić z mięsem? Ja proponuję domowy paprykarz – traktowany umownie, bo powstały nie z ryby, ale z mięsa. Domowy paprykarz – przepis ok. 0.5 kg mięsa z rosołu 100-150 ml rosołu 2 łyżki sosu sriracha lub innego ostrego sosu z papryki Ugotuj rosół – ok.

Sajgonki z mango, kapustą pak choi i marynowanym kurczakiem ze słod…

Świeże, słodkie mango, papryka, marchew, zielona cebulka, kapusta pak choi, makaron somen, warstwa kremowego serka z papają i curry oraz smażony w aromatycznej marynacie kurczak. A wszystko to owinięte chrupiącym ciastem i podane na gorąco z obłędnym, słodko pikantnym sosem. Tak.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Są takie rzeczy, które zawsze mam w domu – zapas ryżu, kasz, makaronów, puszki z pomidorami, fasolą, tuńczykiem. Dzięki temu, stworzenie sałatki ryżowej z tuńczykiem nie wymagało wyjścia do sklepu, bo do bazy dodałam składniki, które miałam w lodówce i które do tego pasowały. To nie jest typowa słodkawa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą, […]

Szybka przekąska na Halloween: faszerowane jajka

Halloween za pasem. Pewnie w niejednym domu odbędzie się przyjęcie – może nie całkiem bal maskowy, ale dynie, pajęczyny i temu podobne elementy na pewno się pojawią. Ja też coś planuję – ale nie zamierzam zrobić wszystkiego na pomarańczowo, fioletowo i czarno. Natomiast wiem, jak zrobić szybką przekąskę na Halloween – faszerowane jajka zajmą może […]

Lekko pikantny kapuśniak z soczewicą

Blog > Komentarze do wpisu Lekko pikantny kapuśniak z soczewicą Jak moi Rodzice kilkanaście lat temu kupili Thermomixa, Mama trafiła w jednej z książek na kapuśniak z ketchupem. Okazał się pyszny. Tak bardzo, że Mama przyrządzała go bardzo często. Jak się później okazało, za często, bo w końcu nam się znudził.

Pikantna pasta z tuńczyka

Większość przepisów na pastę z tuńczyka, jakie znalazłam, zawiera majonez. Da się jednak zrobić tę pastę inaczej – wypróbuj mój przepis i powiedz, jak Ci się podoba. Pikantna pasta z tuńczyka – przepis proporcje na 2 porcje 1 puszka (80 g) tuńczyka w oliwie – ja polecam Rio Mare 3 łyżki dobrego sera białego – […]

Azjatyckie klopsiki w sosie pomidorowym

Kiedy myślimy o makaronie z klopsikami w sosie pomidorowym, na myśl od razu przychodzi nam typowe, włoskie danie – takie, jak to. Można jednak zrobić wersję azjatycką – ostrzejszą, inaczej doprawioną, chociaż wizualnie całkiem podobną. Azjatyckie klopsiki w sosie pomidorowym – przepis proporcje na 2 porcje około 120 g makaronu pełnoziarnistego 1 opakowanie puree pomidorowego (500 […]

Panini z kurczakiem i szpinakiem

Jakiś czas temu pokazywałam panini z ricottą i bakłażanem. Taka kanapka jest świetna i na ciepło, i na zimno, można ją zabrać do pracy, w podróż… To także doskonały sposób na czyszczenie lodówki. Byleby składniki w miarę do siebie pasowały. Dziś panini z kurczakiem i szpinakiem – sycące, smaczne połączenie.

Pikantna sałatka z kurczakiem

Wiosna niby już jest, ale tylko w kalendarzu, bo za oknem zima. Nie wystarczy zjeść na obiad lekką sałatę z warzywami, żeby się najeść (zwłaszcza, jeśli ma się w perspektywie odśnieżanie samochodu albo i podjazdu do garażu). Proponuję pełną witamin, pikantną sałatkę z kurczakiem. Pikantna sałatka z kurczakiem – przepis proporcje na 4 porcje 400g […]

Pikantny kurczak z kolorowym ryżem

Smaczny, niedrogi obiad dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pikantny kurczak z kolorowym ryżem łatwo się przechowuje, łatwo odgrzewa, nie wymaga skomplikowanych składników, a nasyci każdego. Pikantny kurczak z kolorowym ryżem – przepis proporcje na 4 porcje 2 podwójne filety z kurczaka 1,5 łyżki sosu sriracha 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 100g ryżu 1 […]

Faszerowana zapiekana papryka

Przepadam za papryką. Jest ładna, jest smaczna, jest też doskonałym nośnikiem jedzenia – można nią nabierać hummus, ale faszerowana papryka to dopiero pomysł! Tutaj znajdziesz przepis na wersję bez mięsa, ale jeśli chcesz, dodaj podsmażone mielone mięso, kawałki kiełbasy albo puszkę tuńczyka. Faszerowana zapiekana papryka – przepis 100g ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 4 kolorowe […]

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/najlepsze-przepisy-sosem-sriracha/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply