Moją ulubioną częścią jesieni są potrawy jednogarnkowe. Moim ulubionym i najczęściej robionym przepisem jest chili con carne, którego nawet lepiej zrobić więcej, bo to danie, które doskonale poddaje się mrożeniu. Parę dni temu postanowiłam jednak trochę je zmienić, wprowadzić sezonową zmianę – i tak powstało jesienne chili z dynią. Kup dynię i spróbuj, jakie jest smaczne!

Jesienne chili z dynią – przepis

proporcje na 8 porcji

  • 0,5 kg mielonego mięsa (indyczego lub wołowego)
  • 2 kolorowe papryki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 1 kg dyni (lunga albo piżmowej)
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy (albo innego tłuszczu, który lubisz)
  • sól
  • pieprz

jesienne chili z dynia

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Dynię przetnij, wyjmij nasiona, owiń dynię folią aluminiową i wstaw w naczyniu do pieczenia do piekarnika na około godzinę.

W międzyczasie zajmij się gotowaniem chili.

Posiekaj cebulę i czosnek, rozgrzej w dużym garnku oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek przez około 5 minut. Ja użyłam pięciolitrowego garnka i uważam, że to rozmiar w sam raz na tę ilość składników.

Dodaj mięso, rozdziel je łopatką na małe kawałki i podsmażaj, aż się zrumieni.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki na jeden kęs. Dodaj do garnka razem z przecierem pomidorowym i pomidorami w puszce. Wymieszaj całość. Duś przez co najmniej 30 minut.

Po tym czasie dodaj opłukaną i odsączoną fasolę oraz przyprawy, wymieszaj i duś 15 minut.

Dynia powinna już być gotowa. Oddziel skórę od miąższu, zmiksuj miąższ na gładko. Dodaj do garnka, wymieszaj, duś kolejne 15 minut.

Jesienne chili z dynią w wersji, którą tu opisałam, nie jest szczególnie ostre, więc jeśli nie lubisz pikantnych potraw, to danie dla Ciebie.

jesienne chili z dynia