W zasadzie, grillować można nawet po zakończeniu sezonu – od czego są elektryczne grille i patelnie grillowe? Burgery, jeśli zrobione z chudego mięsa i podawane bez bułki, to doskonałe danie już w 1 Fazie.

Pikantne burgery drobiowe

proporcje na 4 sztuki
  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • 1 żółtko
  • garść marynowanych kawałków jalapeno
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 puszka (30g) przecieru pomidorowego
  • kilka plastrów sera Mimolette
Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, posiekanym jalapeno, sosem i przecierem.
Rozgrzać grill (lub patelnię grillową – tę lekko skropić oliwą). Z masy mięsnej uformować 4 burgery, wrzucić na grill / patelnię, smażyć po 5 minut z każdej strony. Na koniec położyć na burgerze po plastrze sera (nie ma obowiązku robienia kratki jak u mnie) i podsmażać ok. 2 minuty.