W zasadzie nie ma tu jakiejś filozofii dotyczącej stworzenia dania, ale zestawienie składników uważam za ciekawe. Sałata z cieciorką i fetą to pełnoprawne danie, nie tylko zielony dodatek na talerzu.

Sałata z cieciorką i fetą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g rukoli
  • puszka cieciorki
  • 50 g fety
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Cieciorkę opłukać, osączyć, fetę podziabać widelcem na okruszki, zmieszać z rukolą. Doprawić oliwą, octem z czerwonego wina (nie balsamicznym, bo feta brzydko wtedy wygląda), pieprzem. Dobrze jest dać sałacie postać ok. 30 minut przed podaniem, żeby smaki się połączyły.

Rukolę można też zastąpić szpinakiem – tak to wyglądało w oryginalnym przepisie, który znalazłam w książce The South Beach Diet: Parties & Holidays Cookbook.