Nie planowałam ich tu wrzucać, ale niech będzie. Ostatecznie picie drinków nie jest w diecie zabronione – wystarczy zachowywać umiar.

Drinki – owocowy i mojito

proporcje na dwie litrowe butelki

drink owocowy

  • 2 garście owoców (jeśli mrożone, to plus, bo utrzymają temperaturę drinka dłużej), np. borówek, winogron,  ale mogą być też pokrojone w kawałki truskawki
  • 150 ml wódki 
  • 350 ml soku owocowego (najlepiej bez dodatku cukru, może być jednorodny albo mieszany, np. Rotbaeckchen)
  • 500 ml wody gazowanej
Owoce wrzucić do butelki, dolać wódkę, sok, uzupełnić wodą gazowaną. Przed podaniem, do szklanki nasypać kruszony lód. 

drink mojito

  • 1/2 limonki
  • 2 łodygi mięty
  • 150 ml białego rumu (np. Bacardi)
  • 500 ml zielonej, miętowej herbaty, zaparzonej na zimno (wrzucamy torebkę herbaty do słoika, zalewamy zimną wodą, zakręcamy, wstawiamy do lodówki na 4-6 godzin)
  • 50 ml soku z limonek
  • 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka syropu cukrowego (faza 3 lub dla osób, które cukrem się nie przejmują)
  • 300 ml wody gazowanej
Pokroić limonkę w półplasterki, wrzucić do butelki, włożyć do środka obie łodygi mięty. Wlać rum i uprzednio zaparzoną zieloną, miętową herbatę. Dodać sok z limonek, syrop z agawy, uzupełnić wodą gazowaną. 
Jeśli nie masz 4 do 6 godzin na parzenie herbaty na zimno, można zaparzyć ją tradycyjną metodą i szybko wystudzić (do słoika, zakręcić, słoik do miski z zimną wodą, wymienić wodę ze 2 razy – powinno wystygnąć w jakieś pół godziny). 
Drinom dobrze zrobi, jeśli odstoją jakieś pół godziny przed podaniem (w lodówce albo w zamrażarce). 
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/