Na warsztatach w Blue Cactus nauczyłam się robić kolejną wersję tego dania. Chili z kurczakiem w tej wersji nie jest może tak całkiem jednogarnkowe (potrzebny jest jeszcze grill lub patelnia grillowa), ale wychodzi wyjątkowo smaczne.

Chili z kurczakiem (jak w Blue Cactus)

proporcje na 4-6 porcji

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 puszki białej fasoli
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy cajun
  • 1 łyżeczka sosu tabasco habanero
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Filet oczyścić, podzielić na 2 części, natrzeć przyprawą cajun, zgrillować na patelni albo na grillu.

W międzyczasie rozgrzać w garnku olej, wrzucić posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dusić około 3-5 minut. Odcedzić, opłukać fasolę, dodać do garnka wraz z bulionem. Zagotować, gotować około 10 minut.

Kurczak w międzyczasie powinien być gotowy. Po lekkim przestudzeniu należy go pokroić w nieduże kawałki, na jeden kęs, a następnie dodać do garnka.

Doprawić sosem Habanero, gotować jeszcze około 10 minut.

Podawać z chudą śmietaną, ewentualnie pokrojoną ostrą papryczką i kolendrą.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
Google+274
YouTube4k
Instagram5k