Gęsty, aromatyczny cytrynowy sos, kawałki kurczaka – kurczak w cytrynowym sosie zachwyci rodzinę i znajomych. Nie jest trudny w przygotowaniu, a ma jedną dodatkową zaletę – nie zawiera glutenu.

Kurczak w cytrynowym sosie

proporcje na 4 porcje

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu brązowego, dzikiego lub mieszanego
  • 2 garście rukoli
  • 400 ml bulionu
  • 2 łyżki mąki z cieciorki (do kupienia w sklepach z żywnością z różnych stron świata, w sklepach eko; jeśli nie przeszkadza Ci gluten, użyj mąki pełnoziarnistej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z całej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 kostki oliwy z ziołami albo 4 łyżki oliwy
  • 1 szalotka

Kurczaka pokroić w drobne kawałki, odstawić.

Połowę bulionu zmieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Ryż zalać resztą bulionu, gotować zgodnie z przepisem. Jeśli trzeba, bulion połączyć z wodą.

Kurczaka podsmażyć na oliwie, wyjąć z patelni, odstawić.

Na oliwę wrzucić posiekaną szalotkę, smażyć 2 minuty, dodać sos (bulion z cytryną etc. opisany powyżej), zamieszać, połączyć.

Dodać podsmażone kawałki kurczaka, posiekaną pietruszkę, zamieszać, odstawić.

Do gotowego ryżu dodać rukolę, wymieszać, ewentualnie doprawić.

Podawać na ciepło.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Gluten Solution.