Przepis poniekąd od Grzegorza Łapanowskiego, ale już w trakcie gotowania na warsztatach uległ paru zmianom, więc bez wyrzutów sumienia dodałam kilka swoich. Aha, najlepsza rzecz jest taka, że nie potrzebujesz woka, żeby zrobić to danie. Chociaż oczywiście, to by pewnie przyspieszyło całość. W każdym razie, warzywne stir-fry zaspokoi spory głód i nie zawiera mięsa!

Warzywne stir-fry z sosem sojowym – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 5 łyżek kaszy pęczak
  • 2 kapusty bok choy
  • 35 dag pieczarek
  • 3 duże pietruszki (korzenie)
  • 1 pęczek pietruszki (natki)
  • 1 por
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Warzywne stir-fry z sosem sojowym – przepis

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, odstawić.

Pieczarki pokroić w ćwiartki.

Bok choy pokroić w kawałki na jeden kęs (pamiętając, że na patelni zwiędną).

Pietruszkę (naciową) posiekać.

Pietruszki (korzenie) obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 1 cm.

Por, chili i czosnek drobno posiekać.

Na łyżce oliwy podsmażyć pietruszkę na złoto, zdjąć z patelni. Na kolejnej łyżce oliwy przesmażyć pieczarki, zdjąć. Na trzeciej łyżce oliwy poddusić bok choy, zdjąć z patelni.

Na czwartej łyżce poddusić pora, chili i czosnek, dodać pęczak i warzywa, doprawić sosem sojowym i pieprzem, wymieszać. Tuż przed podaniem domieszać posiekaną pietruszkę.

Podawać na ciepło.