Zamiast nudnego grillowanego filetu – kurczak po meksykańsku. Wymaga trochę pracy, ale jest doskonały!

Kurczak po meksykańsku – składniki

proporcje na 8 porcji

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pieczona, marynowana papryka
  • 3 łyżki śmietany
  • limonka, pokrojona w ósemki
  • 6 tortilli pełnoziarnistych

Kurczak po meksykańsku – przepis

Posiekać czosnek, zmieszać z sokiem z limonki, oliwą, szczyptą soli i pieprzu.

Ułożyć kurczaka w płaskim naczyniu żaroodpornym. Polać marynatą (jak wyżej). Przykryć, odstawić na 30 minut (najlepiej do lodówki).

Rozgrzać patelnię grillową. Grillować mięso po 5 minut z każdej strony. Odstawić pod przykryciem (żeby było ciepłe).

Wrzucić każdą z tortilli na grill, na około 30 sekund. Pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na talerzach (po 3 kawałki na porcję)

Pokroić filety w paski.

Pokroić grillowaną paprykę w paski.

Każdy z kawałków tortilli lekko posmarować śmietaną, na tym ułożyć plastry kurczaka i papryki.

Podawać ciepłe, z ósemkami limonki.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet: Parties & Holidays Cookbook.